Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

27-10-2015

Jaunais talants no Lietuvas kļuva par akordeona mūzikas festivāla atklājumu (VIDEO)


No 22. līdz 24. oktobrim Daugavpilī norisinājās XIV Starptautiskais akordeona mūzikas festivāls un IX Starptautiskais jauno izpildītāju konkurss, kurš nosaukts par godu tā dibinātājam, Goda daugavpilietim Valērijam Hodukinam. Festivālu organizēja pilsētas Dome ar Kultūras pārvaldes, Latviešu kultūras centra, Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Akordeona mūzikas svētki notiek reizi divos gados un jau sen ir kļuvuši par vienu no pilsētas kultūras dzīves ievērojamākajiem notikumiem. Pelnītu atzinību un popularitāti festivāls ir izpelnījies gan Latvijas, gan ārvalstu mūziķu vidē.  Daloties pieredzē, izpildot solo skaņdarbus vai uzstājoties kopā ar orķestri, viņi pilnveido  savu meistarību.

Šogad uz festivālu ieradās solisti un kolektīvi no Latvijas, Lietuvas, Polijas, Krievijas un Baltkrievijas. Mūziķi no Krievijas ir pastāvīgi festivāla dalībnieki, katros svētkos pie mums ierodas jauni kolektīvi. Šoreiz jaunpienācēju vidū bija duets „Fantāzija” un solists Nikolajs Ovčiņņikovs. Par Daugavpili un pašu festivālu viņiem palika vislabākie iespaidi.

Divās konkursa vecuma kategorijās („A” līdz 16 gadiem un „B” - vecāki) sacentās 13 jaunie mūziķi no Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas. Žūrijas priekšsēdētājs, Sanktpēterburgas Kultūras institūta docents, starptautisko konkursu laureāts Oļegs Bičkovs atzina, ka konkursa dalībniekiem ir augsts izpildījuma līmenis.

Šādas glaimojošas atsauksmes izpelnījās Jonas Vozbutas no Lietuvas, kurš kļuva par festivāla atklājumu. Viņš ir jau piedalījies 3 republikas mēroga un 13 starptautiskos konkursos  un nekur nebija ieguvis otrās vietas, tikai pirmās vai „Grand Prix”. Pasniedzēja viņu sauc par tīrradni, kas apveltīts ar neparastām darbaspējām.

Pats Jonas pastāstīja, ka festivālā viņam viss ir paticis un ar savu rezultātu viņš ir apmierināts. Ar žūrijas lēmumu savā dalībnieku vecuma grupā (līdz 16 gadiem) viņš ieguva pirmo vietu.

Bez prēmijām nepalika arī Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas audzēkņi.

Trešo vietu „A” kategorijā žūrija piešķīra Arkādijam Gorbunovam, bet „B” kategorijā – Annai Grigorjevai. Uzvarētājiem un godalgoto vietu ieguvējiem tika pasniegti diplomi un naudas balvas. Kopējais konkursa balvu fonds sastādīja 1 500 eiro.

 




Atpakaļ