Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

30-09-2015

Mājas Aveņu ielā 39 iedzīvotāji: „Uzvar draudzība un kopīgs darbs” (VIDEO)


Gaļina, Modesta, Zita, Viktors, Vladimirs... Šo sarakstu var turpināt. Viņi ļauj sevi saukt dažādi:  „domubiedru komanda” vai „iniciatīvas grupa”. Nosaukums nemaina būtību. Jo pateicoties tieši šiem aktīvajiem cilvēkiem, viņu mājā Aveņu ielā 39, kas atrodas Jaunajā Forštatē, tiek uzturēta kārtība un tīrība, un visapkārt jau ne pirmo gadu plešas krāšņs ziedu paklājs, ko kaimiņi var tikai apskaust. Šogad vasaras apstādījumu noformējuma konkursa devīze bija „Daugavpils ir pilsēta, kas zied!”. Uz uzvaru nominācijā „Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju puķu dobju, piegulošo teritoriju, pagalmu labiekārtojuma noformējums” pretendēja 13 māju iedzīvotāji. Novērtējot saņemtos pieteikumus, žūrija piešķīra divas otrās vietas, divas trešās un tikai vienu pirmo vietu – mājas Aveņu ielā 39 iedzīvotājiem. Apbalvošanas ceremonija notika 4. septembrī.

Specialisti uzskata, ka kategoriju „daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas” vērtēt ir vissarežģītāk. Tas ir tādēļ, ka privātās teritorijas atrodas blakus pilsētas zemes gabaliem, zaļie apstādījumi ir atšķirīgi, zemes gabali ir lieli, un tajos ir grūti ieturēt noformējumu vienotā stilā, tāpēc bieži vien pagalmi un mājām piegulošās teritorijas izskatās pieblīvētas. Bet šajā gadījumā situācijai par labu ir nācis tas, ka darbu vadītājs nav tikai viens. „Mums nav mājas vecākā,” atzinās mājas iedzīvotāji, „mēs visi esam vecākie, un visi uzmanām visu.” Acīmredzot, tajā arī slēpjas veiksmes atslēga: viņus vieno vēlēšanās redzēt sev apkārt skaisto, tāpēc viņiem izdodas ieturēt vienveidību. Eksperimentēt var katrs savās mājās, un iedzīvotāji ar prieku to arī dara. Šeit ir ļoti maz lodžiju bez ziediem, ar to šī māja arī atšķiras no daudzām citām. Žūrija novērtēja arī ieguldīto darbu. Lai būtu jāpieliek mazāk pūļu kopšanai, mājas iedzīvotāji cenšas stādīt  augus, kas nav kaprīzi, taču tos vienalga ir jāravē un jāaplaista, nesot ūdeni no dzīvokļa vai laistot ar šļūteni tieši no loga, tādēļ viņi neatteiktos no apkalpojošās organizācijas palīdzības.

Nākošajā gadā viņi atkal plāno piedalīties vasaras apstādījumu noformējuma konkursā: vēlas izveidot jaunas puķu dobes tukšajā zemes gabalā. Viņi apsver arī domu par mājas fasādes nokrāsošanu, tad gan puķudobes, gan pati daudzdzīvokļu māja iegūtu pievilcīgāku vizuālo izskatu.

 




Atpakaļ