Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

02-09-2015

Keramikas simpozijs noslēdzās ar uguns skulptūru un izstādes atklāšanu (VIDEO)


Uguns skulptūras vērotāji kļuva par lieciniekiem patiesi apburošam skatam. Tā atdzima no pelniem kā fenikss pārsteigtās publikas acu priekšā. Skulptūras atklāšana bija viens no III Starptautiskā keramikas mākslas simpozija centrālajiem notikumiem. Tas norisinājās Daugavpils Marka Rotko Mākslas centrā un tajā piedalījās 18 keramikas meistari no 9 valstīm. Mākslinieks no Ukrainas Andrejs Sobjaņins veselu nedēļu strādāja pie monumentālās kompozīcijas radīšanas, par tās materiālu kalpoja metāls, stikls un šamots. Kā pastāstīja mākslinieka sieva Tatjana, vārtu tēlu viņš redzēja sapnī pirms gada, tad arī tika veikti pirmie topošās skulptūras uzmetumi. Tieši Daugavpilī viņš nolēma pirmo reizi radīt šāda mēroga skulptūru, kā pats atzīst - tas izdevās. Par to, ka skulptūra būs veltīta karam, viņš minēja jau keramiķu foruma atklāšanas laikā 18.augustā. „Esmu ieradies no valsts, ko ir pārņēmusi karadarbība, karš man ir reāls un visuresošs”, teica mākslinieks. Skulptūra ietver sevī vairākas nozīmes, viena no tām – ar asinīm noslacīts ceļš uz Eiropu, kas ved cauri vārtiem.

Skulptūras atklāšana notika plašā pagalmā aiz kādreizējās kara hospitāļa ēkas.

Nākošās dienas rītā pilsētai uzdāvinātā skulptūra tika pārvietota un uzstādīta laukumā pie Mākslas centra. Vakarā visi dalībnieki un simpozija rīkotāji pulcējās uz foruma laikā izveidoto darbu izstādes atklāšanu. Divu nedēļu garumā mākslinieki dalījās pieredzē, rīkoja lekcijas un meistarklases, apguva eksperimentālu tehnoloģiju nianses, demonstrēja dažādas apdedzināšanas tehnikas. Savu radošo meklējumu augļus viņi parādīja izstādē, ar ko noslēdzās simpozijs. Tās atklāšanā tika demonstrēti  video kadri no topošās filmas, ko uzņēma Andreja Sobjaņina sieva Tatjana: viņa apgūst kinorežisora profesiju. Mākslinieki atzina, ka par Daugavpili viņiem paliks vislabākie iespaidi.

Darbi ir veikti, izmantojot dažādus paņēmienus, taču visi ir piepildīti ar pārdomām par dzīves jēgu, nezūdošām vērtībām, cilvēka vietu un lomu strauji mainīgajā pasaulē.  Parasts krēsls var kalpot kā attiecību simbols starp cilvēkiem un vidi un sabiedrību, bet sargeņģelis ir ne tikai cilvēkam, bet arī visai pilsētai.

Ievērojot tradīciju, daļu no saviem darbiem autori dāvinās Marka Rotko Mākslas centram. Izstāde ir atvērta līdz 10. oktobrim, bet 16. septembrī plkst.16:00 Mākslas centrā tiks atklāts Starptautiskais glezniecības simpozijs „Mark Rothko 2015”. 25. septembrī, Daugavpilī dzimušā mākslinieka dzimšanas dienā, būs atklāta simpozija dalībnieku darbu izstāde un jaunā izstāžu sezona.  

 

 

 




Atpakaļ