Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

27-07-2015

Ko piegādāt no Latgales uz Ķīnu? (VIDEO)


Ķīnas Tautas Republikas vēstnieks Jans Guocjans (Yang Guoqiang) ar atvadu vizīti ieradās Daugavpilī: noslēdzas viņa pilnvaru termiņš. Tikšanās laikā pilsētas pašvaldībā Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis uzsvēra, ka tieši pēc Jana Guocjana pirmās vizītes Latgales uzņēmējiem izdevās veikt izrāvienu un ienākt milzīgajā tirgū.

Kā norādīja vēstnieks, saņemt nepieciešamās atļaujas piegādēm uz Ķīnu ir diezgan sarežģīti. To ir izdevies panākt uzņēmumam „Preiļu siers”, kas patlaban šai valstij piegādā sauso pienu. Burtiski pēdējo dienu laikā Šanhajā ir uzsākta Latvijas saldējuma pārdošana. Jans Guocjans atzina, ka pats ir izmēģinājis dažādas saldējuma šķirnes, un Latvijas saldējums ir ļoti garšīgs. Pēc augstā viesa vārdiem, pašlaik piena pārstrādes rūpniecība Latvijā ir noslogota tikai par 30 procentiem, bet Ķīnas tirgus no visām problēmām izceļ vienu – ir ātri jāpalielina ražošanas jauda.

Ķīnas pārstāvji, esot Latvijā, galvenokārt ir pārsteigti par to, cik daudz mums ir neapstrādātas zemes.   Kāds iespaids par mūsu valsti ir izveidojies Ķīnas vēstniekam?

Pagaidām redzamākā Ķīnas klātbūtne Daugavpilī – tie ir daži restorāni ar eksotisku virtuvi. Taču patiesībā mums ir vājš priekšstats par to, cik lielā mērā mēs esam atkarīgi no šīs valsts. Ķīna eksportē uz Latviju daudz lielāku produkcijas apjomu nekā Latvija uz Ķīnu, 1,3 miljardi pret 100 miljoniem dolāru. Ko vēl, izņemot piena rūpniecību, mēs varam piedāvāt milzīgajai valstij? Piemēram, izglītības pakalpojumus. Ķīnas vēstnieks apmeklēja Daugavpils Universitāti, iepazinās ar jaunajām laboratorijām. Universitātē pirms dažiem gadiem mācījās arī studenti no Ķīnas. Pēc universitātes vadības domām, šo praksi ir iespējams un ir nepieciešams īstenot arī turpmāk.





Atpakaļ