Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

04-06-2015

Baltkrievu talismans Daugavpils 740. jubilejai (VIDEO)


Tā Baltkrievu kultūras centrs nosauca savu akciju, kas tika rīkota kopējās pilsētas akcijas „Labie darbi - 740” ietvaros . Akcijas mērķis bija patiesa vēlme uzdāvināt pilsētai rokām darinātu talismanu – musturdeķi, ko ir sasildījis cilvēku roku siltums un kas spētu pasargāt no visām nelaimēm. Iniciatori atzīst, ka ideja nav jauna, taču, piemērojot to Latvijai un, jo īpaši Daugavpilij, tā guva tālāku attīstību.

Aicinājumam atsūtīt adītus vai izšūtus 10x10 cm lielus deķa fragmentus atsaucās 49 dažādas nacionalitātes, dzimuma un vecuma cilvēki. Daudzi nāca ne vienu reizi vien un katru reizi nesa līdzi vairākus fragmentus. Autori netika ierobežoti zīmējuma, krāsas, faktūras un izgatavošanas tehnikas izvēlē. Tomēr, neskatoties uz formālām atšķirībām - baltkrievu un latviešu nacionālajiem rakstiem, ornamentiem un simboliem ir savas īpatnības – bet pēc būtības ir līdzīgi. Visos laikos cilvēki tiecās pēc labākas dzīves un caur daiļradi iemiesoja savas cerības. Un nekādas tehniskas grūtības nav traucēklis, kad dvēsele ir labestības pārpilna.

3. jūnijā Baltkrievu kultūras centra pārstāvji dāvāja pilsētai 2x1,5 m lielu musturdeķi un kopā ar to arī Dāvinājuma rakstu, kurā norādīti visi akcijas dalībnieku vārdi un ierakstīts novēlējums „Lai mūsu siltuma, labestības un mīlestības daļiņa pasargā seno Daugavpili”. Pasniedzot dāvanu, pilsētai tika novēlēts, lai to vienmēr pārklāj siltums un mīlestība, kā arī tika nodziedāta baltkrievu tautas dziesma. Daugavpils vicemērs Jānis Dukšinskis ar pateicību pieņēma dāvanu un piedāvāja turpināt iesākto, lai piesaistītu šai akcijai pēc iespējas vairāk pilsētnieku.

Pēc abpusējas vienošanās baltkrievu talismans kādu laiku tiks izstādīts dāvanu galerijā, bet vēlāk nodots pilsētas muzejā.

 

 

 




Atpakaļ