Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

15-04-2015

Valsts policijas Latgales reģiona pārvalde informē


Ātruma kontroles maratons Eiropas Savienības valstīs      

Š.g. 16.-17.aprīlī TISPOL (Eiropas ceļu policijas tīkls) visās Eiropas ceļu policijas tīkla dalībvalstīs, arī Latvijā, vienlaicīgi rīko 24 stundu atļautā braukšanas ātruma kontroles maratonu. Ātruma kontroles maratona galvenais mērķis ir veikt preventīva rakstura pasākumus, lai atturētu transportlīdzekļu vadītājus no pārkāpumu izdarīšanas, kas saistīti ar atļautā braukšanas ātruma režīma pārsniegšanu. Minētā pasākuma laikā policija maksimāli, savu iespēju robežās, veidos kontrolpunktus, kuros veiks atļautā braukšanas ātruma režīma ievērošanas kontroli. Šis maratons pirmo reizi vienlaicīgi notiks arī Eiropas Savienības dalībvalstīs, sadarbojoties visām ar ceļa satiksmes drošību saistītajām institūcijām.

VP Latgales reģiona pārvalde informē, ka nepareiza ātruma izvēle ir viens no galvenajiem ceļu satiksmes negadījumu iemesliem. Bieži vien negadījumi ar smagām sekām notiek, vadītājiem pārvērtējot savas spējas uz apledojošiem ceļiem, uz grants ceļiem, ceļu līkumos un pagriezienos, veicot riskantu apdzīšanas manevru.

Transportlīdzekļu vadītājiem jāizvēlas ātrums, ievērojot atļautā braukšanas ātruma režīmu noteiktajā ceļa posmā, ātruma ierobežojumus (bīstams ceļa posmas, remontdarbi u.c.), atbilstoši laika un meteoroloģiskiem apstākļiem (migla, lietus, krēsla, tumsa u.c.), kuri rezultātā pasliktinās redzamība un ceļa apstākļi. Tāpat arī transportlīdzekļu vadītājiem ātruma izvēlē jārēķinās ar ceļa seguma stāvokli. Piemēram, pavasarī parādās daudz jaunu ceļa seguma bojājumu – bedru, kuru dziļumu bieži vien ir grūti izvērtēt.

2015.gada 3 mēnešos Latgalē ir sastādīti 2160 protokoli par atļautā ātruma pārsniegšanu. Pārsniedzot atļauto braukšanas ātrumu pat par 10 km/h palielinās risks nokļūt satiksmes negadījumā, jo kad radīsies kustības bīstamība un vajadzēs noreaģēt uz to, veicot bremzēšanu, tad apstāšanās ceļš palielināsies par vairākiem metriem. Šie metri var būt izšķiroši ceļu satiksmes negadījumā. Nav jābrauc ar maksimāli atļauto ātrumu, ja ceļš ir nepārredzams, slidens, bedrains, ar dažādiem segumiem. Labāk ātrumu samazināt un braukt lēnāk, lai nepieciešamības gadījumā, laicīgi noreaģēt uz radušos bīstamo situāciju un novērst satiksmes negadījuma rašanos.

Policija aicina būt prātīgiem un neriskēt ar savu un citu ceļu satiksmes dalībnieku dzīvībām! Nav māksla nospiest gāzes pedāli, māksla ir apturēt transportlīdzekli un novērst negadījumu.

 

 

 

 

Informāciju sagatavoja:

VP Latgales reģiona pārvaldes

Kārtības policijas biroja

Prevencijas nodaļa

t.65403261




Atpakaļ