Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

09-04-2015

Īpašas aprūpes pabalsta pretendentu funkcionālās spējas vērtē sociālie darbinieki (VIDEO)


Visi tie, pie kuriem dzīvo pirmās grupas invalīds labi zina, cik uzmanības un pacietības prasa aprūpe,  gan medicīniskā, gan sociālā. Starp invalīdiem ir tādi, kuriem nepieciešama īpaša, diennakts aprūpe. Parasti tie ir guloši slimnieki, kuri neprot patstāvīgi ēst, dzert, kustēties.
Ja cilvēks pretendē uz pirmo invaliditātes grupu Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai ir jālemj, cik nepieciešama cilvēkam īpaša aprūpe.  Ja tāda ir indicēta, tad  paredzēta ne tikai invaliditātes pensija, bet arī speciālais pabalsts 213 eiro apmērā. Nozīmējot pabalstu, ārsti ņem vērā ne tikai pacienta veselības stāvokli, bet arī funkcionēšanas spējas. Saskaņā ar Ministru Kabineta noteikumiem no š.g. janvāra šīs spējas vērtē sociālie darbinieki, aizpildot speciālu anketu.
No janvāra sociālie darbinieki apsekoja jau 85 cilvēkus. Kā rāda prognozes, darba intensitāte šajā virzienā nesamazināsies.
Mediķi pozitīvi vērtē sociālā dienesta darba kvalitāti, atzīmējot, ka paaugstinājās pabalsta piešķiršanas objektivitāte.
Pēc klienta funkcionālo spēju vērtēšanas, dokumentus nosūta uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju. Galīgo lēmumu par invaliditātes un pabalsta piešķiršanu pieņem Valsts ārstu komisijas vietējās nodaļas vadītāja. 

 

 

 




Atpakaļ