Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

03-03-2015

Latvijas un Krievijas pierobežas reģionos turpinās rekonstruēt un attīrīt esošās ūdenstilpnes


Īstenojot Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta (EKPI) Igaunijas - Latvijas - Krievijas pārrobežu sadarbības programmas projektu "Ūdens vides aizsardzība un zaļā dzīvesveida aktivitāšu veicināšana Latvijas un Krievijas pierobežas reģionos", projekta partnerībā iesaistītās pašvaldības šogad turpinās izstrādāt tehniskos projektus, lai pēc tam rekonstruētu un attīrītu pašvaldībās esošās ūdenstilpnes, informē projekta koordinatore Iveta Šņepste.

 Projekta gaitā turpināsies arī atkritumu konteineru un informatīvo stendu uzstādīšana, kas vēstīs tūristiem un vietējiem iedzīvotājiem par kārtības noteikumiem atpūšoties pie ūdeņiem, aicinot neizmantot ūdeņus, lai tajos mazgātu automašīnas, nepiegružot ūdenstilpes un nelietot to tuvumā ķīmiskos mazgāšanas līdzekļus.

Pavisam projekta ietvaros ir organizētas 12 ūdenstilpju sakopšanas talkas - sešas Latgales pašvaldībās Riebiņos, Dagdā, Preiļos, Ilūkstē, Līvānos, Daugavpils novadā un četras projekta partneru pašvaldībās Krievijas pierobežā - Pečoros, Sebežā, Pleskavā un Pitalovā. Daugavpils Universitātes mobilā "Zaļā laboratorija" ir viesojusies četrās Krievijas pašvaldībās un sešās Latgales pašvaldībās, interaktīvā veidā stāstot par ūdensaugiem un ūdens vides iemītniekiem, kuri mīt ūdenstilpnēs, kā arī sniedzot iespēju bērniem līdzdarboties vides pētīšanā.

Pagājušajā vasarā projektā iesaistīto pašvaldību skolu skolēni ieradās Riebiņu novada Silajāņos, kur starptautiskā bērnu vasaras nometnē "Eko dzīves skola" piecas dienas apguva jaunas zināšanas un prasmes vides izglītībā. Nometnē skolēni pētīja ūdens floru un faunu, veica ūdens augu un dzīvnieku identifikāciju un analīzi, tikās ar vides speciālistiem, piedalījās intelektuālajās un sporta spēlēs.    

Jūlija beigās eseju konkursa par sakoptu vidi uzvarētāji tikās „atbildes” nometnē Krievijā, Sebežas Nacionālā parka teritorijā. Ezeriem bagātais apvidus, ekoloģiskā taka, braukšana ar kanoe, tikšanās ar nacionālā parka vides ekspertiem un citas noderīgas aktivitātes un ekskursijas piecu dienu garumā veicināja pasākumu norisi dabai draudzīgā gaisotnē.

Projekta gaitā tiks izdota arī grāmata "Izzini vidi!" latviešu un krievu valodā pavisam 3720 eksemplāros, kurā interesenti varēs rast atbildes uz jautājumiem, kas dzīvo un kādi augi ir sastopami ūdenstilpēs. Grāmata ar augu un dzīvnieku noteicēju ir paredzēta kā papildus mācību līdzeklis pamatskolās ārpusklases bioloģijas stundās skolēniem vecumā no 12 līdz14 gadiem, lai popularizētu praktiskas nodarbības dabā un veicinātu bērnu izpratni par ūdens vidē notiekošiem procesiem un to aizsardzību.

Projekta mērķis ir uzlabot pierobežas teritoriju pievilcību, izmantojot kopīgu izglītojošo pieeju, pieredzes apmaiņu un kopīgus risinājumus, kā arī uzlabojot Latvijas un Krievijas dabisko un mākslīgo publisko ūdenstilpņu vides stāvokli. Tā kopējais budžets ir EUR 579 932,68, tai skaitā: EKPI programmas līdzfinansējums - EUR 521 939,41 (90%) un nacionālais finansējums - EUR 57 993,27 (10%). Projekta vadošais partneris ir biedrība Eiroreģions „Ezeru zeme”, projekts noslēgsies šī gada 30.jūnijā.

Šis dokuments tika izveidots ar Igaunijas – Latvijas – Krievijas Pārrobežu sadarbības programmas Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta ietvaros 2007 – 2013 finansiālo atbalstu. Par šī dokumenta saturu pilnībā atbild Riebiņu novada dome un tas neatspoguļo Programmas, iesaistīto valstu un Eiropas Savienības oficiālo viedokli.

 Igaunijas – Latvijas – Krievijas Pārrobežu sadarbības programma Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta ietvaros 2007 – 2013 finansiāli atbalsta kopīgus pārrobežu attīstības pasākumus, lai uzlabotu reģiona konkurētspēju, izmantojot tā potenciālu un izdevīgo atrašanās vietu krustcelēs starp ES un Krievijas Federāciju. Programmas mājas lapa: www.estlatrus.eu

Informāciju sagatavoja:
Harijs Vucins, „13.STĀVS” SIA
e-pasts: harijs@13stavs.lv
Papildus informācija:

Iveta Šņepste, projekta koordinatore

e-pasts: iveta.snepste@riebini.lv




Atpakaļ