Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

13-02-2015

Daugavpils Domē diskutēja par duālo izglītību


Šodien, 13.februārī Daugavpils domes sēžu zālē notika diskusija izglītības jomā par darba vidē balstītu izglītību, tā saukto duālo izglītību. Diskusijā piedalījās Domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Jānis Dukšinskis, Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova, Biznesa attīstības nodaļas vadītājs Vladimirs Nadeždins, Daugavpils profesionālās izglītības iestāžu pārstāvji un Ramona Noize (Ramona Neuse) VETnet projekta vadītāja no Vācijas.

Duālajā izglītībā teorētiskās un praktiskās zināšanas ir vienlīdz nozīmīgas, iespējams, praktiskajām iemaņām pat ir zināma priekšroka. VETnet  nozīmē profesionālo izglītību tīklā, kas paredz ciešu saikni starp teoriju un praksi. Šis projekts ir realizēts 10 pasaules valstīs. Pati Ramona Noize Latvijā ir jau gadu un nodarbojas ar projekta mērķu sasniegšanu, piemēram, profesionālās izglītības imidža uzlabošanu Latvijā, sniedzot atbalstu, daloties ar savām zināšanām.

Ņemot vērā, ka daudzu jomu profesionāļi pamet Latviju labāku darbavietu meklējumos, projekta mērķis ir radīt drošu darba vidi, lai speciālisti, kuri iegūst šo izglītību, paliek tepat un nemeklē darbavietu ārzemēs. Nenoliedzami, starptautiskai pieredzei liela nozīme, jo tā ļauj mācīties no pieredzējušiem ārvalstu uzņēmumu darbiniekiem, vienlaikus apgūstot arī svešvalodas, piemēram, vācu valodu.

Vladimirs Nadeždins uzsvēra, ka pašlaik Daugavpils ir labā ekonomiskā situācijā un uzņēmējdarbība pilsētā attīstās. Tas nozīmē, ka uzņēmumu attīstības rezultātā tiks radītas potenciālas darbavietas un uzņēmējiem ir jābūt ieinteresētiem profesionāļu nolīgšanā, ko var sniegt duālā izglītība.

Daugavpils profesionālās izglītības iestāžu  pārstāvji norādīja, ka uzņēmumu vadītāji bieži sniedz diezgan šauras zināšanas, bet skolas  ir ieinteresētas daudzpusīgā izglītībā. Daži profesionālās izglītības  iestāžu audzēkņi dodas praksē uz ārzemēm, kur vēlāk viņiem ir piedāvāts arī pastāvīgs darbs, kas norāda uz audzēkņu centību un profesionalitāti.

Šobrīd kaut kas līdzīgs vidē balstītai izglītībai Daugavpilī pastāv, taču ir iespējama arī turpmākā izglītības procesu attīstība un pilnveidošana. Galvenais, lai visi šajā procesā iesaistītie būtu pietiekami ieinteresēti tā realizēšanā – gan skolēni, gan pasniedzēji, gan vadība, pašvaldība un, protams, uzņēmēji.

Sabiedrisko attiecību nodaļa




Atpakaļ