Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

25-08-2011

Lielo pilsētu vadītāji vienojās ar Valsts prezidentu par regulāru sadarbību


Šodien, 24. augustā, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) biedri - lielo pilsētu vadītāji - tikās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, lai pārrunātu pilsētām aktuālākos jautājumus un vienotos par regulārām tikšanās reizēm un sadarbību pilsētām nozīmīgu jautājumu risināšanā. LLPA informēja prezidentu par situāciju vairākos būtiskos jautājumos un abpusēji vienojās aktīvi sadarboties, lai uz konstruktīvu diskusiju un pilsētu sniegto priekšlikumu pamata tiktu risināti valsts attīstībai svarīgi jautājumi.

 

Aktuālākais jautājums tikšanās laikā bija Eiropas Savienības (ES) fondu apguve un Latvijas gatavība valsts interešu aizstāvēšanā sarunās ar citām ES dalībvalstīm. LLPA pēc tikšanās ar atbildīgajām nozaru ministrijām ir konstatējusi, ka Latvija nav gatava sarunām par ES daudzgadu budžetu 2014.- 2020. gadam. LLPA vērsa Valsts prezidenta uzmanību uz nepieciešamību apvienot politiķus un ekspertus Latvijas interešu aizstāvēšanai attiecībā uz jauno finanšu perspektīvu 2014.-2020. gadam Eiropas Savienībā, kur Latvijai jānodrošina tās attīstībai nepieciešamais finansējums – ne mazāks kā iepriekšējā periodā. Tādēļ asociācijas biedri sarunas laikā aicināja Valsts prezidentu iesaistīties procesa pārraudzīšanā.  

 

Otrs būtisks jautājums, par ko LLPA informēja Valsts prezidentu, bija pašvaldību finanšu izlīdzināšana. Realizējot administratīvi teritoriālo reformu, tika izveidotas viena līmeņa pašvaldības, tomēr Likumā tika saglabāts sadalījums republikas nozīmes pilsētas un novadi un arī finanšu nepieciešamības sadalē saglabāja sadalījumu, kas pēc būtības ir republikas nozīmes pilsētu atbalsts novadu pašvaldībām. Analizējot esošo situāciju, redzams, ka lielākās atšķirības pastāv nevis starp republikas nozīmes pilsētām un novadiem, bet tieši starp novadu pašvaldībām. Esošā likuma redakcija paredzēja šo nevienlīdzīgo situāciju saglabāt līdz 2012. gadam, līdz nav pieņemts jaunais pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likums, diemžēl darbs pie jaunā izlīdzināšanas likuma koncepcijas ir iekavējies un nu jau ir skaidrs, ka nākošajā gadā tiks plānots republikas pilsētu atbalstu novadu pašvaldībām turpināt.

 

Tāpat tika izskatīts jautājums par Valsts budžeta 2012. gadam veidošanu un paredzētajiem konsolidācijas pasākumiem. Kā zināms valsts budžetā lielākās izdevumu pozīcijas ir saistītas ar sfērām, kuras ir gan valsts, gan pašvaldību atbildībā, piemēram, sociālā sfēra, izglītības un veselības nozare, tāpēc pašvaldībām savlaicīgi jau pirms pašvaldību budžetu pieņemšanas būtu jāzina, kādas pārmaiņas ir gaidāmas.

Pašvaldības ir tieši ieinteresētas valsts ekonomikas atveseļošanā, tāpēc LLPA vērsa uzmanību uz to, ka LLPA ir gatavi diskusijai par 2012. gada budžeta projekta izstrādes gaitu un par iespējām LLPA līdzdarboties šajā procesā.

 

Pie sociālās stabilitātes nodrošināšanas valstī, ne mazāk būtisks jautājums pašvaldībām saistīts ar plānoto valsts atbalsta likvidēšanu sociālās palīdzības jomā, kas būtiski samazinās sociālo pakalpojumu un palīdzības apjomu iedzīvotājiem. Grozījumi likumā „Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums” un paredz ar 2012. gada 1. janvāri atcelt valsts sniegto atbalstu pašvaldībām garantētā minimālā ienākumu līmeņa un dzīvokļa pabalsta izmaksu nodrošināšanai iedzīvotājiem, kas palielinās pašvaldību finanšu izdevumu apjomu. Ņemot vērā minēto, LLPA vērš uzmanību uz to, ka būtu nepieciešams pārskatīt valsts iespējas sniegt finansiālu atbalstu pašvaldībām.

 

Latvijas Lielo pilsētu asociācija dibināta 2001. gada 23. augustā, lai īstenotu republikas pilsētu pašvaldību interešu aizstāvību un nodrošinātu interešu un tiesību pārstāvniecību gan valstī, gan ārpus tās robežām, kā arī veicinātu to savstarpējo sadarbību un attīstību.

LLPA biedri ir 9 lielākās Latvijas pilsētas - Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Valmiera un Ventspils.

 

Papildus informācijai:

Dagnija Dižbite

Mediju attiecību konsultante

+ 371 29295837

Dagnija.dizbite@mrsgrupa.lv




Atpakaļ