Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

29-12-2014

31.decembrī trīs pasta nodaļās zīmogos speciālo aploksni, kas veltīta lata nominālvērtības pastmarku pēdējai izmantošanas dienai


Noslēdzot 2014.gadu, pēdējā lata nominālvērtības pastmarku izmantošanas dienā -31.decembrī - trīs Latvijas Pasta nodaļās paredzēta šim notikumam veltītu speciālo aplokšņu zīmogošana. Speciālā zīmogošana plānota Rīgas 50.pasta nodaļā, Stacijas laukumā 2; Daugavpils 20.pasta nodaļā, 18.novembra ielā 136, un Liepājas 3.pasta nodaļā, Jaunajā ostmalā 3/5. Aploksnes tirāža ir 3000 eksemplāru.

Saskaņā ar Euro ieviešanas kārtības likumu 2014.gada decembris ir pēdējais mēnesis, kad lietošanai derīgas ir no 1991. līdz 2012.gadam izdotās pastmarkas ar lata nominālvērtību. Atzīmējot pēdējo lata nominālvērtības pastmarku izmantošanas dienu, Latvijas Pasts izdod speciālo aploksni, kas trīs Latvijas pasta nodaļās 31.decembrī tiks zīmogota ar speciālu, katrai nodaļai atšķirīgu zīmogu. Rīgas 50.pasta nodaļā speciālā zīmogošana notiks no plkst.10 līdz 19, savukārt Daugavpils 20. un Liepājas 3.pasta nodaļā - no plkst.10 līdz 17.

Aploksnes un zīmogu dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva. Speciālās aploksnes ar zīmogu iespējams aplūkot te.

Latvijas Pasta izdotās pastmarkas ar lata nominālvērtību no apgrozības tiks izņemtas 2015.gada 1.janvārī, bet klientiem tiks piegādāti visi sūtījumi, kuru apmaksai līdz pat 2014.gada 31.decembrim būs lietotas lata nominālvērtības pastmarkas. Savukārt to pastmarku apgrozības un izmantošanas termiņš, kurās nominālvērtība attēlota gan latos, gan eiro, nav ierobežots. Kopš 2014.gada 2.janvāra līdz ar valsts iestāšanos eirozonā Latvijas Republikā tiek emitētas pastmarkas ar eiro nominālvērtību.

Lai nodrošinātu iedzīvotāju iegādāto vērtszīmju - lata nominālvērtības pastmarku - vērtības saglabāšanu, Latvijas Pasts no 2015.gada 5.janvāra līdz 30.jūnijam nodrošinās lata nominālvērtības pastmarku bezmaksas maiņu pret analogas nominālvērtības pastmarkām eiro. Personalizētās pastmarkas maiņai netiks pieņemtas. Neizmantotās lata nominālvērtības pastmarkas varēs apmainīt 44.pasta nodaļā, kas atrodas Latvijas Pasta centrālajā birojā, Ziemeļu ielā 10, lidostā Rīga, Mārupes novadā. Sīkāka informācija par šo procesu pieejama šeit.

No 1991. līdz 2012.gadam Latvijas Pasts ir emitējis aptuveni 600 lata nominālvērtības pastmarku, savukārt 2013.gadā izdotas 23 pastmarkas ar dubulto nominālvērtību.

Pastmarkas ar lata nominālvērtību Latvijas Pasts izdeva no 1993. līdz 2013.gadam, kad atjaunotajā Latvijas Republikā nacionālās valūtas statusā atkārtoti tika izmantots lats, taču lata nominālvērtības pastmarku skaitā iekļaujamas arī 1991. un 1992.gadā izdotās pastmarkas, kuru sākotnējā vērtība PSRS un vēlāk - Latvijas Republikas - rubļos tika pārvērsta latos un kuras tika atjaunotas apgrozībā līdz ar lata ieviešanu 1993.gadā. 22 gadu laikā Latvijas Pasts izdevis vairāk nekā 600 pastmarku miljoniem eksemplāru tirāžā ar atšķirīgu lata nominālvērtību, un liela daļa no tām ne tikai izmantotas sūtījumu apmaksai, bet arī kļuvušas par filatēlistu kolekciju retumiem dažādās pasaules valstīs. Pastmarkas vērtību filatēlistu aprindās nosaka gan to nominālvērtība, gan tirāža, gan tematika un arī pieejamība tirgū.

Līdz 2013.gada janvārim Latvijas Pasta izdoto pastmarku nomināls automātiski ir LVL, arī ja nav norādīta valūta, savukārt pastmarkas, kuru vērtība izteikta eiro, atpazīstamas pēc simbola €. Uz dubultās nominālvērtības pastmarkām redzamais skaitlis atspoguļo lata vērtību, savukārt eiro vērtība attēlota gan ar skaitli, gan € simbolu. Pastmarku paraugus iespējams aplūkot šeit.

Visas 1991.-2014.gadā emitētās Latvijas Pasta pastmarkas ir apskatāmas te.




Atpakaļ