Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

05-11-2014

Gjensidige Baltic: 68,7% Daugavpils iedzīvotāju atzina, ka atstarotājus nenēsā


Šoruden, aicinot cilvēkus rūpēties par savu drošību diennakts tumšajā laikā, AAS „Gjensidige Baltic” dāvinās vairāk nekā 2000 atstarotājus deviņās Latvijas pilsētās. Kampaņas mērķis ir atgādināt par atstarotāju nepieciešamību gada tumšajā laikā.

31,3% Vienības laukumā sastapto daugavpiliešu atklāja, ka ikdienā nēsā atstarotājus. Aptaujas dalībnieki pastāstīja, ka atstarotājus nēsā gan savai, gan autovadītāju drošībai. Kāda sieviete atklāja, ka sākusi nēsāt atstarotāju pēc darba kolēģu mudinājuma. Viņa, tāpat kā daudzi citi aptaujas dalībnieki, uzsvēra, ka cilvēkiem jāapzinās – tas, ka gājējs pārvietojas bez atstarotāja var radīt neatgriezeniskas sekas gan pašam gājējam, gan autovadītājam. Turklāt arī autovadītājam, kurš pie negadījuma nebūs vainīgs, tas var maksāt dzīvību, vai arī radīt morālu traumu uz visu mūžu.

Savukārt tie aptaujātie, kuri atstarotājus nenēsā, lielākoties atzīst, ka atstarotāji mājās viņiem gan ir, taču nav atcerējušies tos pielikt. Tomēr ir arī liela daļa cilvēku, kuri uzskata, ka tāpat ir redzami uz ceļa, un atstarotāji viņiem nav vajadzīgi, Lielākoties tie ir vecāka gadagājuma un pusmūža cilvēki. Tomēr saņemot atstarotāju, arī viņi solījās to nēsāt.

Tieši vīrieši bija tie, kuriem visbiežāk nebija atstarotāju. Taču daudzi no viņiem apstiprināja, ka lielākoties pārvietojas ar automašīnu un atstarojošā vesta gan vienmēr ir līdzi transporta līdzeklī.

Visi aptaujas dalībnieki, kuriem ir bērni, atzina, ka viņu atvases nēsā atstarotājus. Mazākiem bērniem vecāki iegādājas drēbes un somas ar atstarojošiem elementiem, savukārt pusaudži paši vēlas nēsāt atstarotājus, kā arī viņiem to māca skolā. Patīkami bija arī redzēt, ka vecāki, saņemot atstarotāju, to uzreiz lika bērnam ap roku.

Praktiski visi jeb 71,4% aptaujāto zināja arī par jaunajām likuma izmaiņām, ka tumšajā diennakts laikā ārpus apdzīvotām vietām un arī apdzīvotajās vietās, tumšos ielu posmos, obligāti ir jānēsā atstarojošās vestes.

Jānis Lāčplēsis, Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs: „Statistika, diemžēl ir nepielūdzama. Situācija uz ceļiem nav apmierinoša. Īpaši pilsētās, kur dzīves ritms ir tik straujš, ka ne vienmēr aizdomājamies par to, ka jālieto atstarotāji arī lielpilsētā. Esmu ļoti pateicīgs visiem, kuri atgādina mūsu iedzīvotājiem par to, paldies visiem, kas rīko informatīvās kampaņas, kas pierāda atstarotāju nozīmi un pārliecina cilvēkus tos arī lietot.”

Sigita Jadzeviča, AAS Gjensidige Baltic Daugavpils filiāles vadītāja: „Īpaši gada tumšajā periodā ir svarīgi, lai mēs visi apzināmies riskus, kas mums draud, ja uz ceļa neesam pamanāmi. Tumšā lietus un miglas laikā, cilvēku, kurš iet gar ceļmalu, pamanīt ir praktiski neiespējami. Labākajā gadījumā tiks gūtas smagas traumas, būs jārēķinās ar lieliem finanšu tēriņi, bet jāapzinās, ka kājāmgājējam šis var būt arī beidzamais gājiens. Autovadītājs pārdzīvos, iespējams mašīnai būs kāda bukte, bet dzīvību var zaudēt gājējs. Atstarotājs ir mazs ikdienas sīkums, taču tas var izglābt dzīvību.”

Arvīds Barševskis, akadēmiķis, Daugavpils universitātes rektors: „Rudens tumšajos mēnešos ikvienam ir jābūt atbildīgam par savu drošību. Atstarotāju nēsāšanai ikdienā vajadzētu kļūt par tradīciju, kas ir būtiska ne tikai tāpēc, lai katrs no mums parūpētos par savu drošību, bet arī lai autovadītājiem būtu iespēja vieglāk un savlaicīgāk diennakts tumšajā laikā pamanīt gājējus.”

Pēc Valsts policijas datiem, šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, uz ceļa bojāgājušo skaits palielinājies par 20%. Ikdienā būtu jānēsā atstarotāji, bet tumšajā laikā ārpus apdzīvotām vietām, kā arī apdzīvotās, bet slikti izgaismotās vietās galvenais gājējiem un velosipēdistiem ir lietot atstarojošu apģērbu - vislabāk vesti.

Papildu informācija:

Jana Norvele

AAS „Gjensidige Baltic”

Mārketinga nodaļas vadītāja

tālr.: 67106432

e-pasts: jana.norvele@gjensidige.lv

Jana Kralliša

AAS „Gjensidige Baltic”

Sabiedrisko attiecību konsultante

mob.: 26462844

e-pasts: jana@komunikacijas.lv




Atpakaļ