Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

23-10-2014

Resursu centri romu bērniem un jauniešiem


Šī gada oktobrī četros Latvijas reģionos tiek atklāti Resursu centri romu bērniem un jauniešiem. Atklāšanas pasākumi notiks:

Talsu novada Resursu centrs romu bērniem un jauniešiem - 2. oktobrī plkst.14:00, Valdemārpils vidusskolā,

Jelgavas Resursu centrs romu bērniem un jauniešiem - 3. oktobrī plkst.11:00, Jelgavas 4. sākumskolā,

Daugavpils Resursu centrs romu bērniem un jauniešiem - 28. oktobrī plkst. 15:00, J.Raiņa Daugavpils 6. vidusskolā,

Valmieras Resursu centrs romu bērniem un jauniešiem - 31. oktobrī  plkst.14:00, Valmieras jaunatnes centrā "Vinda".

Resursu centru izveide balstās uz ideju nodrošināt vietu, kurp romi labprāt nāk un jūtas piederīgi pašpalīdzības grupu darbībai un pilsonisko prasmju attīstīšanai. Projekta ietvaros plānots, ka šajos centros notiks nodarbības romu bērniem un jauniešiem, praktikumi romu vecākiem, kā arī cita veida aktivitātes.

Resursu centru darbībā aktīvi piedalīsies arī romu mediatori, kas reģionos strādā jau kopš jūlija vidus, un kuru galvenais uzdevums ir veicināt saikni un sadarbību starp romu kopienu un dažādām pašvaldības un valsts  institūcijām (īpaši – izglītības iestādēm), kā arī vietējo sabiedrību.

Resursu centros projekta gaitā tiks organizēti vairāki inovatīvi starpkultūru komunikācijas pasākumi gan romu kultūras, gan citu etnisko grupu kultūru elementu iepazīšanai, bērnu un jauniešu iesaistīšanai starpkultūru komunikācijā un romu un plašākas vietējās sabiedrības ciešākas sadarbības saiknes veidošanai.

Romu jauniešiem tieši romu cilvēki, kuri paši ieguvuši izglītību un kaut ko dzīvē sasnieguši, stāstīs par savu ceļu uz izglītību un ar dažādu vingrinājumu palīdzību motivēs, rosinās un veidos pārliecību, ka sasniegumi dzīvē arī romu cilvēkiem nav neiespējami.

Īpaši praktikumi tiek plānoti arī vecākiem, lai parādītu romu kultūras vērtību saglabāšanas un vienlaicīgi izglītošanās iespēju apvienošanu, vecāku un bērnu gaidas vienam no otra un sadarbības mehānismus ar vietējo sabiedrību.

Arvien vairāk savu darbību aktivizē romu nevalstiskās organizācijas, tāpēc praktiski ieteikumi, padomi to darba virzīšanai un aktivizēšanai demokrātijas vērtību apguvē ir praktikuma tēmu lokā.

Radošās darbnīcas, nodarbības, audzināšanas iemaņu attīstības treniņi u.c. tiks vērsti uz dažādu prasmju apguvi, sadarbības veicināšanu, pilsoniskās aktivitātes rosināšanu.

            Resursu centrs ir arī vieta, kur netraucēti sniegt profesionālas konsultācijas – profesionālu atbalstu skolotājiem, pašvaldības darbiniekiem, romu bērnu vecākiem, NVO pārstāvjiem u.c., tēmas konkretizējot pēc vajadzības, kā arī romu mediatoram ar tautiešiem pārrunāt dažādus jautājumus, kopā ar romu kopienas koordinatoru plānot, saskaņot un īstenot projektā paredzētās aktivitātes.

 

Projektu finansiāli atbalsta: Islande, Lihtenšteina un Norvēģija

Projekta asociētie partneri un līdzfinansētāji: Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde „Jelgavas izglītības pārvalde”, Daugavpils pilsētas pašvaldība, Talsu novada pašvaldība un Valmieras pilsētas pašvaldība.




Atpakaļ