Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

29-09-2014

Daugavpils Universitātes profesoram Fjodoram Fjodorovam - 75


2014. gada 28. septembrī Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklim, Daugavpils Universitātes Humanitārās fakultātes habilitētajam filoloģijas zinātņu doktoram, Komparatīvistikas institūta profesoram, starptautiska mēroga literatūrzinātniekam, vienam no salīdzināmās literatūrzinātnes pamatlicējiem Latvijā, Rietumeiropas literatūras un slāvu rakstniecības pētniekam, jaunas filoloģijas zinātņu doktoru paaudzes skolotājam un harizmātiskai personībai Fjodoram Fjodorovam aprit 75 gadu jubileja.

2014. gada 29. septembrī plkst. 12.00 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā (Mihaila ielā 3) DU Komparatīvistikas institūts rīko F. Fjodorova jubilejai veltītu zinātnisku semināru un atmiņu pasākumu. Šajās svinībās profesoru suminās un ar zinātnisku priekšlasījumu uzstāsies Latvijas Zinātņu akadēmijas un Latvijas Universitātes kolēģi, Daugavpils pilsētas domes pārstāvji, Daugavpils Universitātes kolēģi un ārvalstu viesi. Par nozīmīgu ieguldījumu salīdzināmās literatūrzinātnes attīstībā Latvijā, jaunas filoloģijas zinātņu doktoru paaudzes izaugsmi un paliekošu darbu veikumu Daugavpils Universitātes humanitārajās zinātnēs F. Fjodorovam tiks pasniegts Daugavpils Universitātes Atzinības raksts.

F. Fjodorovs ir dzimis 1939. gada 28. septembrī Ludzā, bērnība tika pavadīta Jūrmalā, absolvēta Slokas 2. vidusskola. 1957. gadā jaunais students iestājās Daugavpils Pedagoģijas institūta (DPI) Filoloģijas fakultātē, ko ar izcilību absolvēja, iegūdams krievu valodas un literatūras un vācu valodas skolotāja specialitāti. Pēc institūta absolvēšanas un dienesta padomju armijā strādāja par pasniedzēju Toboļskas Pedagoģijas institūtā, Sibīrijā.

1970. gadā atgriezās Daugavpilī un sāka strādāt par vecāko pasniedzēju DPI Krievu un aizrobežu literatūras katedrā (1970–1976), pēc tam tika ievēlēts docenta amatā (1976–1990) un kopš 1991. gada – profesora amatā. No 1990. līdz 1993. gadam ir bijis Filoloģijas fakultātes dekāns, no 1991. līdz 2003. gadam – Krievu literatūras un kultūras katedras vadītājs. 2003. gadā DU tika nodibināts Komparatīvistikas institūts, un par tā vadītāju (2003–2012), starpkultūru un literāro pētījumu zinātnisko līderi ir kļuvis F. Fjodorovs. Profesors ir DU Humanitārās fakultātes ikgadējo Zinātnisko lasījumu tradīcijas aizsācējs (kopš 1991. gada), daudzu HF un ārvalstu augstskolu akadēmisko izdevumu redakcijas kolēģijas loceklis. Par ieguldījumu Latgales novada kultūrā 1992. gadā F. Fjodorovs ir Valērijas Seiles balvas laureāts, 1998. gadā Latvijas Kultūras fonda „Spīdolas balva” laureāts par izciliem sasniegumiem humanitārajās zinātnēs un mākslā, Daugavpils Goda pilsonis (2005), 2009. gadā tika piešķirta DU Gada balva zinātnē.

F. Fjodorovs ir pasaulē atzīts romantisma pētnieks. Viņa zinātniski literārās un pētnieciskās intereses saistās ar vācu romantismu literatūrā un kultūrā, slāvu rakstniecību, 19. gadsimta Eiropas literatūru un kultūru. 1989. gadā Ļeņingradas Valsts universitātē, Krievijā, tika aizstāvēta zinātņu doktora disertācija „Vācu romantisma mākslinieciskā pasaule: struktūra un semantika” (1992. gadā nostrificēta Latvijas Zinātņu akadēmijā). Kopš 1972. gada uzrakstītas vairākas monogrāfijas, gūtās pētījumu atziņas prezentētas vairāk nekā 100 starptautiskās zinātniskās konferencēs Latvijā un ārzemēs – Krievijā, Vācijā, Somijā, Igaunijā, Polijā, Izraēlā u. c. – un zinātniskajos izdevumos.

Profesors Fjodors Fjodorovs visu savu akadēmisko dzīvi ir veltījis zinātnei un studentiem. Spēka un iedvesmas avots ir ģimene – trīs dēli, mazdēli un nu jau mazmazbērni. Viņa nerimstošais zinātniskais un radošais potenciāls ir jaunu ideju un nākotnes mērķu virzīts.

 

Papildu informācija:

Ž.Badins

28346788          




Atpakaļ