Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

26-09-2014

Marka Rotko dzimšanas dienā mākslas centru apmeklēja 2 500 cilvēku (VIDEO)


23. septembrī Latvijas nacionālās bibliotēkas Imanta Ziedoņa zālē norisinājās starptautiska konference „Abstraktais ekspresionisms: emociju valoda”. Konference veltīta Marka Rotko 111. dzimšanas dienai. Konferences dalībnieki- pasaulslaveni un atzīti zinātnieki, mākslas vēsturnieki no dažādām valstīm.
24. septembrī Rotko vilcienā konferences dalībnieki no Rīgas ieradās Daugavpilī, lai turpinātu konferences darbu izcilā mākslinieka dzimtajā pilsētā. Lai arī vilciena devīze bija „Klusuma laboratorija”, skumt pasažieriem nenācās.
Tās pašas dienas vakarā laukumā pie Rotko mākslas centra notika performance „Rotko iedvesmo”. Tā bija gaisma un mūzika, krāsa un radoša atmosfēra. Te, uz vietas tika radīti mākslas darbi, kas visus aizrāva un pārsteidza.
25. septembrī, Marka Rotko dzimšanas dienā konference turpināja savu darbu mākslas centrā. Konferenču zāle, kas paredzēta 100 cilvēkiem nevarēja uzņemt visus interesentus, tāpēc tika organizēta tiešraide, ko varēja vērot blakus telpās un internetā. Šis fakts tikai apliecina, cik svarīgs ir notikums.
Konferencē speciālisti stāstīja par izciliem māksliniekiem, mākslas virzieniem, apsprieda mūsdienu tendences mākslā. Viesi no ārvalstīm visvairāk bija pārsteigti par Rotko mākslas centru.
25. septembra pēcpusdienā notika 10. starptautiskās rezidences „Marks Rotko 2014” darbu skate. Savus darbus izstādīja 10 mākslinieki no 7 valstīm. Ir stabila tradīcija- vienu no darbiem katrs mākslinieks dāvā Daugavpilij. Centra bērnu istabā prezentēja krāsojamo grāmatu „Izkrāso Daugavpili”. Centra apmeklētājus un konferences dalībniekus informēja par gaidāmajām izstādēm centrā, bet 27. septembrī visi tiek aicināti uz unikālu izstādi- 20. gs. mode, ko veidojis modes vēsturnieks Aleksandrs Vasiljevs. Bet noslēdza šo aizraujošo dienu koncerts „Krievu avangarda mūzika”. Skanēja 20. gs. 20.-30. gadu mūzika Darjas Beskinas un Viktora Bunina izpildījumā. Dziedātājai ir reta ļoti zema balss, tāpēc daudziem viņas izpildījums bija īsts pārsteigums. Kopumā, vienas dienas laikā, 25. septembrī Rotko mākslas centru apmeklēja 2 500 cilvēki.
Visi svētku pasākumi Rīgā un Daugavpilī norisinājās projekta „ Eiropas kultūras galvaspilsēta Rīga 2014” ietvaros.

 

 

 

 




Atpakaļ