Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

10-09-2014

Latvijas Universitāte un Daugavpils sadarbosies medicīnas izglītībā un pētniecībā (VIDEO)


Otrdien, 9. septembrī, Latvijas Universitātes (LU) Senāta zālē svinīgi tika parakstīts LU un Daugavpils pilsētas pašvaldības sadarbības līgums, kas paredz veidot ilgstošu sadarbību medicīnas zinātnē, inovatīvas studiju un darba vides izveidē pašvaldībā. Līguma parakstīšanā piedalījās LU rektors prof. Mārcis Auziņš un LU Medicīnas fakultātes (MF) dekāne prof. Ingrīda Rumba-Rozenfelde, kā arī Daugavpils pilsētas Domes pārstāvji, priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis un Domes deputāts Reinis Joksts.

LU rektors prof. Mārcis Auziņš: “Sadarbība ar Latvijas pašvaldībām Latvijas Universitātei ir stratēģiski svarīga, īpaši ar Daugavpili, kas ir viena no Latvijas lielākajām pilsētām. Īpaši svarīga tā ir veselības nozares speciālistu sagatavošanā, kas netiek gatavoti reģionālajās augstskolās. Savukārt Latvijas Universitātes Medicīnas fakultāte, kas ir viena no dinamiskākajām un straujāk augošajām Universitātes fakultātēm, spēj piedāvāt mūsdienīgu un zinātnē balstītu medicīnas izglītību.”

Līguma parakstīšanā LU MF dekāne prof. Ingrīda-Rumba uzvēra, ka sadarbība ar reģionu pašvaldībām un tās ietvaros arī reģionālajām ārstniecības iestādēm, ir nozīmīga fakultātes attīstības dimensija, lai nodrošinātu ne tikai reģionu jauniešu izglītošanos, bet jauno veselības speciālistu atgriešanos savā pilsētā. Atjaunotā LU MF, kuras absolventu skaits 15 gados izaudzis no 50 līdz 3000, bet programmu skaits no vienas līdz astoņām, ir labākais sadarbības partneris reģionu jauniešu izglītošanā.

Daugavpils domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis: “Pašvaldības galvenais uzdevums ir rūpēties par saviem iedzīvotājiem, un kvalitatīvas veselības aprūpes nodrošināšana ir viens no svarīgākajiem pakalpojumiem. Domei ir jārūpējas, lai pašvaldībā būtu pietiekams skaits medicīnas speciālistu un jaunieši pēc studiju beigām būtu motivēti atgriezties Daugavpilī, nevis doties strādāt uz ārzemēm.”

Atjaunotā LU MF šogad atzīmē savu 15 gadu jubileju, kas ir bijis nozīmīgs posms medicīnas izglītībā un zinātnes attīstībā Latvijā. MF pašlaik atrodas straujas izaugsmes procesā, kurā nozīmīga loma ir medicīnas iestāžu, valsts un pašvaldību atbalstam, tāpēc Universitātes mērķis ir organizēt sadarbības iespējas, lai kopīgi rastu risinājumus zinātnes, izglītības un darba iespēju paplašināšanai medicīnā.

Līgums ir būtisks solis Universitātes un Latvijas reģionu sadarbībā medicīnas zinātnes un studiju vides pilnveidošanā, ārstu un topošo speciālistu sadarbības stiprināšanā. LU un Daugavpils pilsētas pašvaldības sadarbības līgums paredz izstrādāt ārstu izglītības studiju programmas un veicinās sadarbību ar Daugavpils pilsētas ārstniecības iestādēm, kā arī vairot zināšanu apmaiņu pētniecības projektos. Par nozīmīgu vienošanās punktu tiek uzskatīta sadarbības veicināšana infrastruktūras un medicīnisko tehnoloģiju attīstības projektos.

Sadarbības mērķis ir veicināt Daugavpils pilsētas izglītības iestāžu beidzējos interesi par iespējām turpināt izglītoties medicīnas nozarē un apgūt ārsta profesiju. Kopīgi tiks realizēti pasākumi, kuri palīdzēs nodrošināt LU MF absolventu un jauno ārstu darba uzsākšanu Daugavpils pilsētas ārstniecības iestādēs, informējot tos par darba iespējām un sociālajām garantijām, kuras jaunajiem ārstiem nodrošina pilsētas pašvaldība.

Par Latvijas Universitāti

Latvijas Universitāte dibināta 1919.gadā un ir lielākā un tradīcijām bagātākā augstākās izglītības iestāde Latvijā. Visas 134 LU īstenotās studiju programmas ir akreditētas. Tās 13 fakultātēs un 21 institūtā strādā mūsu valsts vadošie speciālisti dabas, humanitārajās un sociālajās zinātnēs. Universitātes darbības mērķis ir kļūt par starptautiski atzītu Eiropas un pasaules nozīmes zinātnes universitāti, dodot ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā un sabiedrības ilgtspējīgā attīstībā.

Par Medicīnas fakultāti

LU MF 2013./2014. absolvēja 973 jauno medicīnas speciālistu, bet kopš fakultātes atjaunošanas, 15 gadu laikā to beiguši ap 3000 jauno speciālistu – ārstu, māsu un farmaceitu. Pašlaik LU MF studē 1393 pašmāju un 107 ārvalstu studentu. Līdzās atzītiem Latvijas medicīnas nozares korifejiem, LU MF strādā arī daudz jaunu un talantīgu pasniedzēju, lasīt lekcijas ierodas arī vieslektori no Zviedrijas, Vācijas un ASV. 1998./1999. mācību gadā, kad tika atklāta LU MF, tās akadēmiskais personāls bija 47 mācībspēki, 15 gados tas ir pieaudzis līdz 172, no tiem 19 ir profesori, 4 ir viesprofesori un 26 ir asociētie profesori.

Papildu informācija:

Evija Ansonska,

LU Medicīnas fakultātes sabiedrisko attiecību vadītāja

Mob. tālr.: +371 26011887

e-pasts: evija.ansonska@lu.lv

Foto paraksts: No kreisās: LU MF dekāne prof. Ingrīda-Rumba, LU rektors prof. Mārcis Auziņš un Daugavpils domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis. Foto: Toms Grīnbergs, LU Preses centrs

 

 

 




Atpakaļ