Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

28-08-2014

Lietuvas delegācija izzināja Daugavpils Marka Rotko mākslas centra izveidošanas pieredzi (VIDEO)


28. augustā  darba vizītē Daugavpili apmeklēja Lietuvas vēstnieks Latvijā Ričards Degutis un Lietuvas kultūras ministrs Birutis Šarunas ar kolēģiem. Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs bija  galvenais delegācijas  apmeklēšanas objekts. Lietuvas ministrs mākslas centrā ir pirmo reizi, tāpēc viņu interesēja projekta realizācijas detaļas, tūristu piesaistes plāni, kā arī attīstības perspektīvas. Runājot par iespaidiem, viņš  uzsvēra, ka centrā ir ļoti mājīga gaisotne.
„Viss izdarīts kvalitatīvi, sākot no ekspozīcijām, beidzot ar celtniecības materiāliem. Arhitekti, dizaineri un viss centra kolektīvs  ir ļoti cītīgi un radoši.”
Šarunasa kungs fotografējās  Dvinskas  fonā un pārsūtīja bildi uz Lietuvu ar e-pasta palīdzību. Lietuvas vēstnieks, savukārt, atzīmēja ka Marka Rotko mākslas centra darbs  ir veiksmes stāsts: no pašas izveidošanas idejas līdz tās īstenošanai.
„Mēs visi saprotam, ka tā nav galvaspilsēta, bet tūristu skaits ir milzīgs. Pēc direktora vārdiem, tikai šogad centru apmeklēja vairāk nekā 70 tūkst. cilvēku. Labs piemērs ne tikai Latvijai, bet Baltijas reģionam kopumā.”
Ar Lietuvu Daugavpils kultūras dzīve saistīta jau sen.  Rotko centra rezidences tika uzbūvētas pārrobežu programmas ietvaros. Par partneri bija Utenas muzejs. Tur arī tika uzbūvēta rezidence un remontēts keramikas centrs. Radošie kontakti arī strauji attīstās. Lietuvas mākslinieki ir Daugavpils plenēru pastāvīgie dalībnieki. Paņevežā tika atklāta Marka Rotko reprodukciju izstāde. Savas ekspozīcijas piedāvā arī Paņevežas kolēģi.
Viesi uzdāvināja centram Lietuvas vēstures eksemplārus Latviešu valodā un saņēma ielūgumu uz Starptautisko konferenci,  veltītu Marka Rotko dzimšanas dienai. 

 

 

 




Atpakaļ