Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

17-06-2014

Notika piemiņas brīdis pie Leonīda Dobičina pieminekļa


17. jūnijā notika ziedu nolikšana pie rakstnieka piemiņas  vietas  Dobičina 120. gadadienā. Atceres pasākumā piedalījās novadpētnieki, literāti, kultūras darbinieki, ziedus nolika Domes priekšsēdētāja 1. vietnieks Jānis Dukšinskis.

L.Dobičins ir dzimis Ļucinā (tagad Ludza) 1894.gada 5.jūnijā. Drīz ģimene pārcēlās uz Dvinsku (Daugavpils), kur viņa tēvs strādāja par apriņķa ārstu. L.Dobičins mācījās Dvinskas reālskolā, kas atradās Vladimiras ielā (tagad Ģimnāzijas), kuras ēkā tagad atrodas Daugavpils Valsts ģimnāzija. Pēc tam bija mācības Petrogradas (Sanktpēterburga) Politehniskajā institūtā.
Pirms Pirmā pasaules kara ģimene pārcēlās uz Brjansku, kur L.Dobičins sāka rakstīt pirmos stāstus un noveles.
Romānā „Город Эн” ir attēlota Dvinska 20.gs. sākumā. Šeit ir attēlots gan cietoksnis, baznīcas, dambis, cietums, gan skola, veikali un tirgotavas. 
1936.gadā L.Dobičinu  izslēdza no Ļeņingradas Rakstnieku savienības un apvainoja „buržuāziskās pasaules idealizācijā”. To rakstnieks nespēja pārdzīvot un 1936.gadā beidza dzīvi pašnāvībā.
1990.gada decembrī Daugavpils Pedagoģiskajā institūtā (Daugavpils Universitāte) notika pirmie Dobičina lasījumi, kuri turpmāk kļuva par tradīciju.

2012. gadā pareizticīgo kapos ir uzstādīts piemineklis izcilajam rakstniekam.




Atpakaļ