Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

11-07-2011

Daugavpils Valsts Teātrim draud maksātnespēja.


Latvijas kultūras ministre Sarmīte Ēlerte savu vizīti Daugavpilī veltīja diviem pamatjautājumiem. Viņa apmeklēja Cietoksni, kur augsti novērtēja pašvaldības dalību projektā par M. Rotko mākslas centra izveidi rekonstruējamās Arsenāla ēkas telpās, nosaucot to par nozīmīgu valsts mēroga projektu.

Otra ministres vizītes daļa bija veltīta Daugavpils Valsts Teātra apmeklējumam. Tika apspriesti pilsētai nepatīkami jautājumi. Runa gāja par Daugavpils Valsts Teātra nebeidzamajām finansu problēmām un sekām, kuras var rasties.

Tikšanās Daugavpils teātrī laikā kultūras ministre S. Ēlerte aktualizēja jautājumu par teātra maksātnespējas procesa uzsākšanu. Tā iemesls ir teātra parādi, kas sastāda vairāk nekā 160 tūkst. latus. Turklāt, 100 tūkst. lati – nodokļu parāds, kas sakrājies pēdējo 2 – 3 gadu laikā, bet pārējā summa – komunālie parādi. Apskatot visas teātra telpas, S. Ēlerte izteica viedokli, ka tās ir pārāk plašas un to uzturēšana ir nepamatoti dārga.

Jāmin, ka visu 1988. gadā atdzimušā Daugavpils teātra eksistēšanas laiku pašvaldība palīdzēja šai kultūras iestādei, kaut gan mūsu teātris ir valsts un pilnībā saņem finansējumu no Latvijas Kultūras Ministrijas. Pēdējo gadu laikā pilsētas dome ik gadu piešķīra Daugavpils Valsts Teātrim 30 – 35 tūkst. latus.

S. Ēlerte paziņoja, ka Kultūras Ministrija organizēs darba grupu, kas atbrauks Daugavpilī un uz vietas noskaidros Daugavpils teātra sarežģītās situācijas iemesli un izstrādās savas rekomendācijas situācijas uzlabošanai. Komisijā var tikt iekļauti Kultūras Ministrijas speciālisti, nevalstisko organizāciju pārstāvji, kā arī Latvijas teātru pārstāvji. Arī pašvaldību pārstāvji ir aicināti darbam šajā grupā. Ierasties Daugavpilī tiek plānots jūlija beigās.

Pašvaldība ir kategoriski pret mūsu teātra maksātnespējas procesa uzsākšanu. Tas nozīmēs to, ka teātris beigs pastāvēt. Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja Ž. Kulakova paziņoja, ka kopīgi ar teātra vadību dome no savas puses cītīgi izpētīs Daugavpils Valsts Teātra izdevumu optimizācijas iespējas, lai palīdzētu pilsētā tik nozīmīgai kultūras iestādei kārtējo reizi pārvarēt krīzi, saglabājot to gan pilsētai un Latgales reģionam, gan Latvijai kopumā. Tas ir vienīgais profesionālais teātris Latvijā, kur darbojas divas trupas – latviešu un krievu. „Tāds darbs ir sabiedrības integrācijas piemērs kultūras jomā, un mums nav tiesību pazaudēt mūsu teātri” – sacīja Žanna Kulakova.

 

Informāciju sagatavoja sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā redaktore M. Gorkina 65404374




Atpakaļ