Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

13-06-2011

Par projekta “Daugavpils pilsētas transporta infrastruktūras renovācija” gaitu


2011.gada 12.maijā AS “Tramvaju uzņēmums” parakstīja līgumu ar Satiksmes ministriju par Eiropas Savienības fonda projekta „Daugavpils pilsētas tramvaju transporta infrastruktūras renovācija”  Nr. 3DP/3.2.1.5.0./10/IPIA/SM/001 īstenošanu.             Projekts tiek īstenots programmas ‘’Infrastruktūra un pakalpojumi’’ 3.2.1.5. aktivitātes‘’Publiskais transports ārpus Rīgas ‘’ ietvaros, un 83,11 % no projekta attiecināmajam izmaksām tiks līdz finansētas no ES Reģionālā attīstības fonda līdzekļiem. Projekta kopējais finansējums ir 8 456 216,16  Ls, no tiem ERAF daļa 83,11% jeb 7 028 040, 0 Ls, privātais finansējums 16,89% jeb 1 428 176,16 Ls.

 Projekta mērķis ir sabiedriskā transporta attīstības veicināšana kā alternatīva privāto automašīnu izmantošanai. Paredzēts, ka arvien vairāk cilvēku izmantos tramvaju kā ikdienas transporta līdzekli.

Projekta sekmīgai realizācijai, pirmkārt, tiek plānots veikt tramvaju līnijas renovāciju  6,2 km garumā, 18. Novembra ielas posmā no Vienības ielas līdz  Valkas ielai, paredzot sliežu ceļu nomaiņu,  krustojumu seguma nomaiņu, pieturvietu rekonstrukciju, kontakttīklu nomaiņu. Līnijas renovācijas laikā pieturvietas tiks izbūvētas atbilstoši vides pieejamības prasībām. Tas nozīmē, ka arvien vairāk cilvēku ar funkcionāliem traucējumiem varēs izvēlēties tramvaju kā ērtu un drošu pārvietošanas veidu. Tramvajs arī kļūs par ērtu pārvietošanas līdzekli māmiņām ar bērnu ratiņiem un invalīdiem, kuri pārvietojas ratiņkrēslos. Samazināsies arī trokšņa un vibrācijas līmenis. Lai tas būtu iespējams, tiks pielietota mūsdienīga bezšuvju sliežu iegremdēšanas tehnoloģija, padarot tramvaja kustību klusāku un komfortablāku.

Otrkārt, tiek plānots veikt 3 pārveidošanas apakšstaciju renovāciju (18. Novembra ielā 10, 18.Novembra ielā 183, Jātnieku ielā 90), kas nodrošina tramvaju līnijas elektroenerģijas padevi. Veicot apakšstaciju iekārtu iegādi un nomaiņu, tiks nodrošināta staciju turpmākā darbība. Uzstādot modernas iekārtas, tiks samazināti elektroenerģijas zudumi, kā arī iekārtu rezerves detaļas būs brīvi pieejamas tirgū un par tām vairāk nenāksies pārmaksāt.

Pats galvenais projekta moments ir ritošā sastāva iegāde, paredzot 12  moderno vagonu iegādi, no kuriem 8 ir četru asu vagoni un 4 - sešu asu vagoni. Jaunie modernie tramvaju vagoni, kuri tiks aprīkoti ar asinhronā tipa dzinējiem, ļaus ietaupīt un uzkrāt elektroenerģiju, nodrošinās mobilāko un ātrāko pārvietošanas bez sastrēgumiem. Jaunie tramvaji arī tiks aprīkoti atbilstoši vides pieejamības prasībām. Tas nozīmē, ka tiks nodrošinātas novietnes ratiņiem, vietas invalīdiem, tramvaju ieeja tiks aprīkota ar izbīdāmu platformu.
Iedzīvotāji ar nepacietību gaida šī projekta realizāciju, jo projekta ieguvēji ir tieši viņi, visi Daugavpils pilsētas iedzīvotāji un visi pilsētas viesi, kuru skaits ar katru gadu pieaug.

Pašlaik tiek izveidota projekta darba grupa, kura apvieno vairākus speciālistus, un noris aktīvs darbs pie iepirkuma dokumentācijas izstrādāšanas un saskaņošanas. Provizoriski tiek plānots, ka atklātie konkursi tramvaju iegādes, renovācijas darbu iepirkumiem tiks izsludināti jūnijā.
Projektu plānots īstenot līdz 2012. gada 31.decembrim.
 

 

Informāciju  sagatavoja

Svetlana Voroņecka

A/S Tramvaju uzņēmuma

Projekta koordinatore

tālr. 65433632, tramvaju@dautkom.lv

 

 




Atpakaļ