Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

07-01-2014

LBAS APBALVOS AIZVADĪTĀ GADA LABĀKOS SADARBĪBAS PARTNERUS, TO VIDŪ IR DAUGAVPILS REĢIONĀLĀ SLIMNĪCA


9. janvārī  Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) apbalvos labākos sadarbības partnerus – darba devējus, kas aizvadītajā gadā rūpējušies par darbiniekiem, sadarbojušies ar arodbiedrību un stiprinājuši sociālo dialogu. Pasākums „Sadarbības partneris 2013” notiks 9. janvārī plkst.14.00, Rīgā, Latviešu biedrības namā, Zelta zālē,  Merķeļa ielā 13.

LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers: „Mūsu ikgadējais pasākums „Sadarbības partneris” parāda, ka Latvijā ir darba devēji, kas rūpējas par saviem darbiniekiem – kuriem drošs un labi atalgots darbinieks ir vērtība. Mums ir prieks, ka katru gadu ir jauni darba devēji, kas apliecina šīs vērtības, un ceram, ka šī pieredze ies plašumā.”

LBAS balvu „Sadarbības partneris 2013” saņems:

  • SIA „CEMEX”, valdes priekšsēdētājs Enrique Alberto Garcia Morelos Zaragoza (izvirzījusi Latvijas Celtnieku arodbiedrība)
  • A\S „Cēsu alus”, valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone – Zatlere (izvirzījusi Lauksaimniecības un pārtikas nozaru arodbiedrība);
  • SIA „Ventamonjaks serviss”, valdes priekšsēdētājs Arnis Janvars (izvirzījusi Industriālo nozaru arodbiedrība);
  • SIA „Daugavpils reģionālā slimnīca”, valdes locekle Inta Vaivode (izvirzījusi Latvijas Dzelzceļnieku un satiksmes nozares arodbiedrība);
  • SIA „Jēkabpils reģionālā slimnīca”, valdes priekšsēdētājs Ivars Zvīdris,
  • Valsts sociālais aprūpes centrs ,,Latgale”, direktore Mārīte Grigāne (izvirzījusi Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība);
  • Balvu novada pašvaldība, izpilddirektore Inta Kaļva,
  • Aizputes novada dome, priekšsēdētājs Aivars Šilis,
  • Pierīgas izglītības, kultūras, kultūras un sporta pārvalde, vadītājs - Oļģerts Lejnieks (izvirzījusi Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība);
  • SIA “Jelgavas nekustamā īpašuma pārvalde”, valdes loceklis Juris Vidžis (izvirzījusi Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrība);
  • Rīgas pašvaldības policija, priekšnieks Juris Lūkass (izvirzījusi Latvijas Apvienotā policistu arodbiedrība).

            Visi iepriekš minētie darba devēji saņems arī LBAS Atzinības rakstu par sekmīgu sadarbību ar arodbiedrību un sociālā dialoga stiprināšanu.

Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība  LBAS balvai „Sadarbības partneris 2013” izvirzījusi Valsts sociālo aprūpes centru ,,Latgale”, direktore Mārīte Grigāne.

Koplīgumā ir paredzēti papildu nosacījumi, kas tomēr ir labvēlīgāki nekā likumdošanā paredzētie. Tie attiecas uz darba laiku un tā organizāciju, ko papildus likumdošanai nosaka arī Ģenerālvienošanās ar Labklājības ministriju.      Kā papildu labums darbiniekiem  ir apdrošināšana pret nelaimes gadījumiem.

Pēc plāna, ko paredz Labklājības ministrija un iestādes  direktore – 2013.g. 402 darbinieki beiguši apmācību kursus ( kopējais darbinieku skaits - 640).   

Centra darbiniekiem tiek piešķirti mācību un 100% apmērā apmaksāti papildatvaļinājumi no 3 līdz 8 dienām, vadoties pēc individuālā vērtējuma. Sociālās aprūpes centrā „Latgale” darbojas strīdu izšķiršanas komisija. 

100% tiek apmaksātas obligātās veselības pārbaudes, darba specapģērbs, apavi.

Liela uzmanība tiek pievērsta darba aizsardzības jautājumiem: notikusi lekcija – ergoterapijā par pareizām pozām darba gaitā, regulāri notiek visas ikgadējās instruktāžas, kas nepieciešamas – gan elektrodrošībā, gan ugunsdrošībā u.c.

Koplīgums paredz apmaksātas 4 stundas uzticības personām savu pienākumu veikšanai nedēļā.  

Litenē 2013.gada augustā notika vērienīgas ugunsdrošības mācības, kurās piedalījās 7 ugunsdzēsēju brigādes. Mācības notika  ļoti tuvināti reālai situācijai - ar stipru necaurredzamu piedūmojumu, klientu un darbinieku evakuāciju, ,,cietušajiem” dūmos, glābēju darbības ar visa ekipējuma 100% pielietojumu, kad tika liktas lietā kāpnes, cilvēku glābšana, ūdens pielietojums, pieslēdzoties hidrantiem. Pēc mācībām notika izvērtējuma diskusijas darbiniekiem un ugunsdzēsējiem par plusiem un mīnusiem mācībās.

Darba devējs ir pretimnākošs tiem darbiniekiem, kas mācās. Centrā strādā arī darbinieki ar invaliditāti, un uzņēmums rūpējas par darbinieku  darba vidi, īpaši piedomājot pie  labvēlīgas attieksmes nodrošināšanas.

Darbiniekiem, kuriem ir problēmas ar nokļūšanu mājās pēc darba laika beigām, piemēram, nav sabiedriskā transporta, tiek nodrošināta nakšņošana iestādē.  

Latvijas Dzelzceļnieku un satiksmes nozares arodbiedrība LBAS balvai „Sadarbības partneris 2013” izvirzījusi SIA „Daugavpils reģionālo slimnīcu”, valdes locekle Inta Vaivode.

Pastāvīgi tiek  uzlaboti Darba koplīguma nosacījumi darbinieku dzīves un darba apstākļu uzlabošanā. Uzņēmums 2013.gadā ir saņēmis atzinību par dalību Stradiņa universitātes Karjeras dienās un par sadarbību ar Turcijas medicīnas  universitāti.

Darbiniekiem tiek piedāvāta iespēja izvēlēties elastīgas darba formas – elastīgu darba grafiku un iespēju strādāt nepilnu darba laiku.

Darba devējs un arodorganizācija ievēl darba aizsardzības uzticības personas, veido to komiteju, koordinē viņu darbību.

Darba devējs veic darbinieku un uzticības personas periodisku instruktāžu un apmācību noteiktajā apjomā par drošības tehnikas un darba higiēnas prasībām.

Darba devējs nodrošina darbiniekus ar individuālās aizsardzības līdzekļiem, speciālu apģērbu, cimdiem un ar apaviem saimniecības dienesta darbiniekus, kuri saistīti ar darbu āra apstākļos

Darbiniekiem tiek kompensētas pacienta iemaksas, ārstējoties stacionārā.

Daugavpils reģionālās slimnīcas darbiniekiem un viņu ģimenēm tiek organizēta profesionālā diena un sporta spēles.

Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība LBAS balvai „Sadarbības partneris 2013” izvirzījusi Balvu novada pašvaldību, izpilddirektore Inta Kaļva.

Balvu novada pašvaldība piešķīrusi brīvpusdienas gan 5.g.-6.g. bērniem, gan 3.kl.-9.kl.skolniekiem, kā arī brīvbiļetes skolēniem maršrutos, kuros nekursē skolas autobusi.

Pašvaldība ir noslēgusi sadarbības līgumu ar sertificētu arodslimību ārstu par iestāžu apmeklēšanu. Budžetā papildus paredzēti ievērojami līdzekļi, lai uzlabotu darba vidi visās izglītības iestādēs. Pagājušajā gadā tika renovēta pirmsskolas izglītības iestāde „Pīlādzītis”, patlaban darbi notiek Balvu Valsts ģimnāzijā.

Koplīguma pārslēgšanas sarunās akcents tiek likts uz līdzfinansējuma palielināšanu pedagoģisko un pārējo darbinieku tālākizglītībā.

            Balvu novads ieguvis 3.vietu Latvijā fizisko aktivitāšu rīkošanā. Novads saņēmis Latvijas Sarkanā Krusta atzinību par ilggadēju sadarbību labdarības akciju organizēšanā un īstenošanā.

Sociālās partnerības pasākums tiek īstenots saskaņā ar Eiropas Sociālā fonda projektu „Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības administratīvās kapacitātes stiprināšana” (1DP/1.5.2.2.1/08/IPIA/SIF/001/01).

 

 

 

 Sanita Lorence,

LBAS sabiedrisko attiecību vadītāja




Atpakaļ