Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

21-11-2013

Latvijas Lielo pilsētu asociācija aicina IZM nediskriminēt augstskolas reģionos


Latvijas Lielo pilsētu asociācija, aizstāvot līdzsvarotu un kvalitatīvu augstākās izglītības un zinātnes attīstības nepieciešamību Latvijā, neatbalsta Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) paustās ieceres augstākās izglītības un zinātnes attīstībā, kas diskriminētu un bremzētu augstskolu attīstības iespējas reģionos.

Latvijas lielo pilsētu, kuru teritorijās atrodas augstskolas, priekšsēdētāji un šo augstskolu rektori neatbalsta IZM paustās ieceres attiecībā uz doktorantūru slēgšanu augstskolās ārpus galvaspilsētas, jo tās būtu pretrunā ar augstskolu autonomiju un mazinātu augstskolu konkurētspēju. Tāpat neatbalstāma ir IZM iecere reducēt augstskolu programmas reģionos, kā arī iecere augstskolās par 20 % samazināt budžeta vietu skaitu sociālo zinātņu un pedagogu izglītības studiju programmās nākamā gada pirmo kursu studentiem.

Māris Kučinskis, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors: „Tāpēc IZM, diskutējot par iespējamām izmaiņām augstskolās reģionos, nedrīkst aizmirst, ka gan budžeta vietu samazinājums, gan varbūtēji ierobežojumi šīm augstskolām iesaistīties zinātniskajā darbībā ir nopietns drauds vēl vairāk mazināt reģionu attīstības perspektīvu. Signāls jauniešiem reģionos par šo augstskolu iespēju un potenciāla mazināšanu var būt nepatīkams signāls arī uzņēmējiem par valsts atsacīšanos veidot izaugsmei labvēlīgu vidi ārpus galvaspilsētas”.

Ņemot vērā teritorijas attīstības politiku Latvijā un policentriskas attīstības veicināšanu, ir nepieciešams sniegt atbalstu augstas kvalitātes studiju programmu realizācijai un pētniecībai arī augstskolām attīstības centros.

Augstskolu reģionos nepieciešamību pamato to pozitīvā ietekme uz visa reģiona attīstību, nodrošinot darbaspēka veidošanas pēctecību un veicinot nodarbinātību konkrētajā teritorijā. Reģionu augstskolu kapacitāte un pieredze studiju virzienu īstenošanā sniedz iespēju nodrošināt darba tirgū pieprasītu speciālistu sagatavošanu. Turklāt augstskolas reģionos ir iedzīvotājiem daudz pieejamākas nekā augstskolas galvaspilsētā, tāpēc tās spēj nodrošināt studiju pieejamību un intelektuālā potenciāla daudzveidību Latvijas attīstības centros ārpus galvaspilsētas.

 

 

Papildu informācija:

Maija Dulle-Sūniņa, sabiedrisko attiecību konsultante

Mob. t.: +371 28825258; maija.dulle@mrsgrupa.lv




Atpakaļ