Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

01-11-2013

Daugavpils un Grodņa sadarbojas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā


Īstenojot Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas 2007.-2013. gadam projektu Nr. LLB-2-246 „Kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un popularizēšana Daugavpilī un Grodņā” (akronīms D-G HERITAGE), Daugavpilī un Grodņā (Baltkrievija) tiks veikti vairāki uz kultūrvēsturiskā mantojuma sanāciju un atpazīstamības veicināšu vērsti pasākumi.

Projekta mērķi ir kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un tūrisma popularizēšana, mantojuma objektu infrastruktūras un tūrisma servisa uzlabošana – sniedzot ieguldījumu Daugavpils cietokšņa un Grodņas vēsturiskā centra saglabāšanā un mantojuma identitātes elementu veidošanā.

Projekta gaitā paredzēts: restaurēt Daugavpils cietokšņa 1.krasta luneti un tādā veidā pabeigt galvenā ieejas mezgla izveidi cietoksnī no Nikolaja vārtu puses; rekonstruēt savrupmāju Grodņas vēsturiskajā centrā un izveidot un aprīkot Reģionālo mantojuma centru tajā; izveidot Daugavpils cietokšņa zīmola grāmatu; izvietot informatīvās plāksnes pie ievērojamiem objektiem Daugavpils cietoksnī; izvietot pilsētas teritorijā lielformāta stendus ar informāciju par cietoksni; publicēt informatīvo materiālu par Daugavpils cietoksni un Grodņas amatniecības vēsturi; publicēt katalogu par reģiona amatniekiem; izstrādāt jaunu pārrobežu maršrutu „Latgale – Grodņas apgabals” un publicēt tā bukletu, kā arī organizēt kopīgus praktiskos pasākumus: vietējā mantojuma semināru, tūrisma forumu, vietējo amatnieku darbnīcu, tūrisma gidu darbnīcu un starptautisko kokgriezēju amatnieku plenēru.

Projekta vadošais partneris – Daugavpils pilsētas dome, projekta partneris – Grodņas pilsētas izpildkomitejas Kultūras nodaļa, projekta asociētie partneri: Daugavpils Universitāte un Grodņas Valsts universitāte.

25. septembrī Daugavpils pilsētas domē notika projekta atvēršanas pasākums. Tajā piedalījās abu partneru Uzraudzības komiteju un Projekta vadības grupu pārstāvji. Viesi no Baltkrievijas tika iepazīstināti ar Daugavpils pilsētu, tika pārrunātas paša projekta ieviešanas problēmas un aktualitātes. Daugavpils partnera Uzraudzības komitejas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis nodeva projekta partnerim Finansēšanas līguma kopiju. Pasākumā piedalījās Baltkrievijas Republikas konsuls Daugavpilī Jurijs Dovidovskis un programmas Apvienotā Tehniskā Sekretariāta Latvijas filiāles informācijas speciāliste Lolita Čepurnaja. 26. septembrī Projekta vadības grupu speciālisti turpināja darbu pie projekta budžeta un grafika jautājumiem.

Līdz 2013. gada beigām tiks noslēgti līgumi 1. krasta lunetes restaurācijas būvdarbiem un būvuzraudzībai, projekta audita pakalpojumu veikšanai, kā arī tiks izsludināti konkursi multimediju aprīkojuma piegādei un stila grāmatas izstrādei.

Projekta budžets ir 926 872,45 EUR, t.sk. Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta (EKPI) finansējums – 834 185,20 EUR (90%), nacionālais finansējums – 92 687,25 EUR (10%). Projekts ilgs līdz 2014. gada 30. decembrim.

Daugavpils pilsētas domes daļas budžets ir 503 566,65 EUR, t.sk. EKPI finansējums – 453 209,68 EUR (90%), valsts budžeta dotācija – 25 178,48 EUR (5%), pašvaldības līdzfinansējums – 25 178,49 EUR (5%).

 

Informāciju sagatavoja:

Artjoms Mahļins, projekta vadītājs

Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centra eksperts projektu jautājumos

e-pasts: artjoms.mahlins@daugavpils.lv

Par šīs publikācijas saturu atbild Daugavpils pilsētas dome un tā nevar tikt uzskatīta par Eiropas Savienības oficiālo viedokli

 




Atpakaļ