Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

22-10-2013

Kadastrālo vērtību izmaiņas Daugavpils pilsētā 2014. gadā


Valsts zemes dienests (VZD) ik gadu veic masveida nekustamo īpašumu (NĪ) vērtēšanu, nosakot NĪ kadastrālo vērtību.

Kadastrālo vērtību aprēķina pēc normatīvajos aktos noteiktajām formulām, ņemot vērā konkrētā īpašuma atrašanās vietā noteiktās zemes un būvju bāzes vērtības (atbilstoši īpašuma izmantošanas veidam) un Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā (Kadastra informācijas sistēmā) fiksētos vērtējamo objektu (zemes vienību  un būvju) raksturojošos datus. Vērtēšanā iegūtās kadastrālās vērtības tiek izmantotas NĪ nodokļa aprēķināšanai, tāpēc tās ir svarīgas ikvienam zemes, būves vai dzīvokļa īpašniekam.

VZD ir sagatavojis pārskatu par kadastrālo vērtību izmaiņām Daugavpils pilsētā 2014. gadā, ko ietekmējušas nekustamā īpašuma tirgus tendences un citi vērtību noteicošie faktori. VZD rīcībā ir plaša NĪ tirgus datu bāze, kurā ir uzkrāta informācija par vairāk nekā 550 tūkstošiem darījumu. Nosakot bāzes vērtības 2014. gadam, tika izmantoti 2011. un 2012. gadā valstī notikušie (vairāk nekā 87 tūkstoši) darījumi.

Daugavpils pilsētā minētajā periodā aktīvāk pirka un pārdeva dzīvokļus – reģistrēti gandrīz 2000 darījumi. Vairāk kā 400 darījumi reģistrēti, kur pārdeva zemi kopā ar ēkām, un nedaudz virs 200 darījumi ar neapbūvētu zemi.

2014. gadā bāzes vērtības mainīsies dzīvojamās apbūves zemei Grīvā. Šajā teritorijā notikušie darījumi ar dzīvojamās apbūves zemi norāda, ka kadastrālās vērtības ir zemākas par tirgus cenām, tāpēc bāzes vērtība palielināsies no 1.60 Ls/m² uz 1.80 Ls/m² par vērtēšanai noteikto standarta gabalu.

 

Daugavpils pilsētas dzīvojamo māju apbūves vērtību zonas 2014. gadam, bāzes vērtības Ls/m², iesvītrots vērtību pieaugums salīdzinājumā ar 2013. gadu

Kadastrālo vērtību pieaugums sagaidāms dzīvokļiem. Pilsētas Centrā ir izteikts pieprasījums pēc dzīvokļiem un tas atspoguļojas pieaugošajās darījumu cenās. Bāzes vērtība dzīvokļiem pieaugs no 160 Ls/m² uz 180 Ls/m². Savukārt izteiktajā individuālās apbūves teritorijā Jaunie Stropi, kurā ir neliels skaits dzīvokļu īpašumu un tie ir mazāk pieprasīti, bāzes vērtība samazināsies no 120 Ls/m² uz 100 Ls/m². Kaut arī pārējā pilsētas teritorijā aktivitāte dzīvokļu tirgū nav mazāka, tomēr izmaiņas dzīvojamo telpu grupu bāzes vērtībās nebūs, jo notikušie darījumi apliecina, ka tās noteiktas atbilstoši tirgus situācijai.

NĪ tirgū nav notikušas būtiskas izmaiņas savrupmāju un ražošanas objektu sektoros, tāpēc bāzes vērtības nemainīsies savrupmājām un ražošanas objektiem.

Komercdarbības īpašumiem bāzes vērtības nemainīsies Centrā, Esplanādē un Grīvā. Pārējā pilsētas teritorijā, ņemot vērā dzīvojamo īpašumu vispārējo vērtību līmeni, komercdarbības ēkām būs nelielas bāzes vērtību izmaņas 5 Ls/m² apmērā.

Kadastrālo vērtību kopsummas Daugavpils pilsētā kopumā gan zemei, gan ēkām pieaugušas par 1%.

Pārskatā norādītās bāzes vērtības ir atspoguļotas latos, bet no 2014. gada 1. janvāra tās atbilstoši Latvijas Bankas valūtas kursam būs pieejamas eiro, tāpat kā īpašumu kadastrālās vērtības.

Kaut arī kādā teritorijā vai īpašumu grupā bāzes vērtības nav mainījušās, tomēr kadastrālās vērtības var mainīties, ja notikušas izmaiņas objektu datos (piemēram, pašvaldība mainījusi zemes lietošanas mērķi, reģistrēti jauni apgrūtinājumi). Ja Kadastra informācijas sistēmā reģistrētie dati neatbilst īpašuma patiesajam stāvoklim dabā, tad īpašnieku pienākums ir ierosināt datu aktualizāciju, ko paredz Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 13. pants.

Informāciju par Kadastra informācijas sistēmā reģistrētajiem objekta datiem un prognozēto kadastrālo vērtību var uzzināt datu publicēšanas portālā www.kadastrs.lv.

Plašāku informāciju par kadastrālo vērtēšanu var lasīt specializētajā mājas lapā www.kadastralavertiba.lv, kā arī informatīvajā bukletā „Īpašuma kadastrālā vērtība”, kas pieejams VZD klientu apkalpošanas centros visā Latvijā.




Atpakaļ