Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

15-10-2013

Eiropas Krūts veselības dienā pirmo reizi Daugavpilī notiks Rozā lentītes akcija- „Iekrāso Daugavpili rozā, Iedvesmo dzīvei!


15.oktobrī, Eiropas Krūts veselības dienā Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības „Dzīvības koks” Daugavpils nodaļa organizē Rozā lentītes akciju – „Iekrāso Daugavpili rozā, Iedvesmo dzīvei!”  Tā būs solidaritātes akcija, kuras dalībnieki apliecinās, ka dzīve pēc krūts vēža turpinās! Vienlaikus solidaritātes pasākumi paredzēti 7 Latvijas pilsētās: Liepājā, Aizkrauklē, Daugavpilī, Valmierā, Bauskā, Ogrē un Rīgā. Tās ir pilsētas, kurās izveidotas  „Dzīvības koks” nodaļas.

Pasākuma norises vieta: Vienības laukums, Daugavpils

Laiks: 15.10.2013 plkst. 17:00

Aicinām visus, kuri vēlas piedalīties Rozā lentītes solidaritātes pasākumā, līdzi paņemt kādu rozā aksesuāru vai apģērba gabalu. Rozā lentīte ir cīņas pret krūts vēzi simbols, kas pasaulē pazīstams jau kopš 90.-to gadu sākuma.

Informācija par oktobra pasākumiem

Oktobris pasaulē ir zināms kā krūts veselības veicināšanas mēnesis, kad pasaulē un Eiropā, neskatoties uz rudens drēgnumu, dominē Rozā lentītes krāsa, kas ir simbols cīņai pret krūts vēzi. Arī Latvijā lēnām ienāk šī tradīcija. Tā ir solidaritātes signāls, lai apzinātu, cik svarīgi ir runāt, atbalstīt un nebaidīties no vēža, cik svarīgi ir to savlaicīgi atklāt, kvalitatīvi ārstēt, kā arī pēc tam kvalitatīvi turpināt dzīvi. Saslimstība ar onkoloģiskām slimībām turpina pieaugt. Katru gadu diagnosticēto gadījumu vidēji palielinās par 4%, salīdzinoši ar katru iepriekšējo gadu. Krūts vēzis ir izplatītākā onkoloģiskā saslimšana sievietēm. Latvijā ik dienu vismaz 3 sievietes izdzird diagnozi „krūts vēzis”. Tā ir liela psihoemocionāla trauma, kam seko akūta ārstēšana (operācija, krūts noņemšana, ķīmijterapija, staru terapija), pēc kuras sieviete paliek neziņā, kā tālāk dzīvot, kā sadzīvot ar rētām, kā turpināt dzīvot ģimenē, strādāt, audzināt bērnus? Kā tikt galā ar slimības sekām - depresiju, trauksmi, neziņu un bailēm? Latvijā līdz šim valsts līmenī nav pieejama psihosociālā rehabilitācija.

Kā uzsver Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības „Dzīvības koks” vadītāja Gunita Berķe, tad viens no kopējiem iemesliem, kāpēc Latvijā joprojām krūts vēzi bieži atklāj novēloti, ir bailes, kas neļauj pieņemt racionālus lēmumus, baidoties uzzināt sliktu diagnozi. Tieši tāpēc ir svarīgs arī psihoemocionālais atbalsts un rehabilitācija, jo sieviete, kas pārvarējusi bailes, ar savu piemēru var palīdzēt citām nebaidīties. Tas, ka mūsu atbalstā iesaistās starptautiski uzņēmumi, nozīmē, ka Rozā lentītes ideja attīstīsies, ka tā kļūs par solidaritātes zīmi cīņai pret krūts vēzi un tā radītajām sekām..

Rozā lentītes idejas oktobrī atbalsta arī Lindex Latvija, Kiwi Cosmetics, Kosmētikas kompānija sievietēm „Avon”, kā arī Draugiem.lv. Mēneša laikā saziedotie līdzekļi tiks ieguldīti psihosociālās rehabilitācijas centra „Spēka Avots” (Dignājā, Jēkabpils novadā) rekonstrukcijā.

Lai pievērstu uzmanību Rozā lentītes kā solidaritātes idejai, informētu par jautājumiem, kas saistīti ar krūts vēzi un mazinātu bailes no vēža, „Dzīvības koks” kopā ar sadarbības partneriem oktobrī rīko dažādus pasākumus:

  1. 1.oktobrī portālā Draugiem.lv tika uzsākta kampaņa „Tu vari iedvesmot dzīvei”. Šīs kampaņas ietvaros tiks apkopoti iedvesmojoši stāsti, kā nebaidīties no slimības! Kampaņas ietvaros tiks veikta arī neliela aptauja, lai saprastu, kas ir tie iemesli, kas joprojām liek baidīties no vēža?
  2. 1.oktobrī Lindex veikalos uzsākta Rozā lentītes kampaņa - cīņā pret krūts vēzi, kurā iegūtie līdzekļi tiks ieguldīti psihosociālās rehabilitācijas centra rekonstrukcijā;
  3. 1.oktobrī Fazer Latvija uzsāka Rozā lentītes kampaņu - cīņa pret krūts vēzi, kurā iegūtie līdzekļi tiks ieguldīti psihosociālās rehabilitācijas centra rekonstrukcijā;
  4. Oktobrī kompānija SIA Kiwi Cosmetic uzsāk kampaņu „ES un TU- kopā mēs varam palīdzēt cīņā pret krūts vēzi!”;
  5. Eiropas krūts veselības dienā 15.oktobrī:

-          preses konference, kurā tiks sniegta informācija par oktobra pasākumiem Eiropa un Latvijā, par situāciju onkoloģijā Latvijā, kā arī par to, ko nozīmē rētas, ko atstāj vēzis;

-          Saeimas, Ministru kabineta, ministriju, pašvaldību u.c. institūciju darbinieki tiks aicināti piespraust rozā lentīti kā solidaritātes simbolu. Ar īpašu aicinājumu ministriem uzstāsies veselības ministre Ingrīda Circene;

-          solidaritātes pasākumi Latvijas reģionos - Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Valmierā, Bauskā, Aizkrauklē un Ogrē. Tās ir pilsētas, kur nodibinātas un attīstās „Dzīvības koks” nodaļas. Katrā pilsētā būs solidaritātes akcija, kuras laikā tiks sniegta informācija par to, kā veselīgi dzīvot, kā palīdzēt pēc vēža, kā arī tiks izdalītas Rozā lentītes. Minēto pilsētu pašvaldību, pašvaldības uzņēmumu, kā arī citu NVO pārstāvji piespraudīs Rozā lentīti un piedalīsies zibakcijā, nofotografējot - Rozā Daugavpili, Rozā Valmieru utt. Pirmo reizi Latvijā vienlaikus 7 pilsētās notiks pasākumi! Tas nozīmē, ka Rozā lentītes ideja attīstās un vēzis no nolemtības kļūst par slimību, kuru var uzvarēt, ar kuru var sadzīvot!

  1. 16.oktobrī „Dzīvības koks” uzsāk jaunu atbalsta grupu iniciatīvu- „Nestāvi viens- nāc runā, uzvari bailes no vēža!”;
  2. 2.novembrī  Jelgavā fitnesa studijā „Veselības ģenerators” labdarības pasākums „Ar fitnesu pret krūts vēzi”;
  3. Visu oktobri sociālajos tīklos Twitter, Draugiem, Facebook būs iespējams pievienot savam profilam Rozā lentīti! Iekrāso Oktobri rozā!
  4. „Dzīvības koks” sagatavojis un izsūtījis vairāk nekā 2000 vēstules Latvijas uzņēmējiem ar lūgumu ziedot psihosociālās rehabilitācijas centra rekonstrukcijai.

Aicinām visus, kuri zina, ko nozīmē vēzis, oktobrī piespraust Rozā lentīti kā simbolu solidaritātei un drosmei, ka dzīve pēc vēža turpinās!

 „Dzīvības koks” Daugavpils nodaļas vadītāja Tatjana Petlaha, tālr. 26443108

 „Dzīvības koks” valdes priekšsēdētāja Gunita Berķe

Tuvāka informācija: Antra Altmane 26756966 „Dzīvības koks” projektu vadītāja

 Rozā lentītes akcijas oktobrī biedrība ievieš kopš 2006.gada. Ar katru gadu atbalstītāju skaits pieaug. „Dzīvības koks” ir Eiropas krūts vēža organizācijas „Europa Donna” un Eiropas pretvēža organizācijas „European Cancer Patient Coalition” pilntiesīgs biedrs, pārstāvot Latvijas pacientu intereses Eiropas līmenī. „Dzīvības koks” īstenojis vairākus projektus sadarbībā ar Amerikas Pretvēža biedrību un atbalstījis AVON globālo iniciatīvu cīņā pret krūts vēzi. Kopš 2009.gada vasaras „Dzīvības koks” par sabiedrības saziedotiem līdzekļiem organizē psihosociālās rehabilitācijas nometnes onkoloģiskajiem pacientiem. Kopumā palīdzēts vairāk kā 300 cilvēkiem. Biedrībai „Dzīvības koks” jau kopš 2005.gada piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss.




Atpakaļ