Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

08-10-2013

Daugavpilī atzīmēja Tautas frontes jubileju


8. – 9. oktobrī aprit 25 gadi, kopš dibināta Latvijas Tautas fronte (LTF). Tas bija emociju un spriedzes piesātināts latviešu tautas Atmodas laiks. Daugavpilī šo notikumu atzīmēja ar virkni pasākumu Novadpētniecības un mākslas muzejā.

 8. oktobrī Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā atklāja LTF 25 gadu jubilejai veltīto izstādi “Man pieder tēvu zeme”.  

Pēc tam klātesošie varēja noskatīties videofilmas „Daugavpils. Atmodas laiks” prezentāciju.  Tās ir Atmodas laika emocijas, spilgtākie un nozīmīgākie notikumi.

Pasākumos piedalījās daudzi to laiku liecinieki un dalībnieki. Klātesošos uzrunāja Daugavpils Domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis, kurš pats bija aktīvs Atmodas dalībnieks Daugavpilī. Viņš uzsvēra, ka Tautas fronte nebija tikai organizācija, tā nebija daudzie notikumi, Tautas fronte bija katra cilvēka dzīve. Jebkurā mirklī katra konkrēta cilvēka rīcība varēja izrādīties varoņdarbs. Tagad visām atmiņām un emocijām klāt nāk milzīga atbildība par to, ko darām. Tāpēc galvenais uzdevums šodien ir atbildīgs darbs.

9. oktobrī plkst. 10.00 un 15.00 muzejs aicina visus interesentus uz videofilmas „Daugavpils. Atmodas laiks” demonstrēšanu. Videofilmā iekļautas atmiņās par Atmodas laiku, kurās dalījās  J. Rasnačs, J. Žugovs, F. Morozovs, J. Strods, R. Kudiņš, J. Pudāns.  Filmas operators – Guntis Kaminskis.

Izstāde “Man pieder tēvu zeme” skatāma muzejā līdz 30. decembrim, no 2014. gada tā tiks piedāvāta eksponēšanai mācību iestādēs.  Izstādē aplūkojami dokumenti, fotogrāfijas, dažādi izdevumi – aicinājumi, informatīvie biļeteni, laikraksti, plakāti, kas ataino Trešās Atmodas laika notikumus Daugavpilī un to dalībniekus. Izstāde ir veidota sadarbībā ar Daugavpils zonālo valsts arhīvu, kā arī  izmantoti materiāli no LTF pilsētas un rajona nodaļu vadītāju J. Žugova un J. Stroda personīgajiem arhīviem.

Pasākumi tiek rīkots Latvijas Republikas Kultūras Ministrijas finansētā projekta „LTF 25 gadu jubilejas pasākumu organizēšana Daugavpilī” ietvaros.

Informāciju sagatavoja Daugavpils muzejs un  Domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.




Atpakaļ