Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

26-09-2013

Slimnīcu vadītāji šodien tiekas ar Valdi Dombrovski


Latvijas slimnīcu vadītāji šodien, 26.septembrī pulkst.15 tiksies ar ministru prezidentu Valdi Dombrovski, lai pārrunātu slimnīcu sektora finansēšanas jautājumus, īpaši reģionos.

Latvijas Slimnīcu biedrības (LSB) pārstāvji ir gandarīti, ka ministru prezidents ir atsaucies uz biedrības 1.jūlijā izplatīto atklāto vēstuli par nepietiekamo valsts finansējumu neatliekamās palīdzības sniegšanai slimnīcās, it īpaši ārpus Rīgas, un ilgi gaidītā tikšanās tomēr notiks.

Latvija ir vienīgā valsts, kur tiek ierobežota neatliekamās medicīniskā palīdzības sniegšana. Tādēļ LSB uzskata, ka ir īpaši svarīgi tikties tieši ar ministru prezidentu Valdi Dombrovski, lai apspriestu valstiski svarīgos jautājumus, jo tie skar ikkatra iedzīvotāja veselības aprūpi.

Jau esam uzvēruši, ka gadu no gada atkārtojas situācija, kad ierobežota finansējuma dēļ, veselības aprūpes sektoram netiek nodrošināts atbilstoši valdības deklarācijā iekļautais solījums par finansējumu 4,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem, veselības aprūpes sistēma ir efektīva tad, ja nodrošina iedzīvotājiem vienlīdzīgu piekļuvi medicīniskajiem pakalpojumiem; parasti tam ir nepieciešams valsts finansējums, kas nav mazākas par 5 - 6% no IKP. Saskaņā ar EUROSTAT datiem, vidējais valsts veselības aprūpes finansējums Eiropas Savienībā ir 7,3% no IKP, kamēr Latvijā šogad tas ir tikai 3,2% no IKP. Tā rezultātā mūsu valstī ir nopietni apdraudēta gan savlaicīga plānveida ārstniecība, gan arī neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana slimnīcās ārpus Rīgas. 




Atpakaļ