Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

23-08-2013

Mārtiņa Lutera baznīcai -120


Baznīcu kalniņu Daugavpilī zina un pazīst ne tikai ikviens no pilsētniekiem,bet arī daudzie pilsētas viesi.Un šajā kalniņā Mārtiņa Lutera baznīca kā viena no arhitektoniski skaistākajām sakrālajām celtnēm Latgalē,ieņem savu,paliekošo, vietu mūsu pilsētas ainavā.Tā ir izcils neogotikas stila paraugs,kura celtniecībai ķieģeļus pēc īpaša pasūtījuma dedzināja  tuvējā Kalkūnu ķieģeļu ceplī.Bet ne jau katrs  no pilsētniekiem un pilsētas viesiem zina ka šajā,2013 gadā, šai celtnei aprit apaļi 120 gadi.

    Ja ieskatās vēstures lappusēs,tad varam secināt ,ka tajā tālajā 1890.gadā,kad draudzes kasē bija saziedoti 18000 rubļi un saņemtas celtniecībai nepieciešamās atļaujas,draudze iegādājās zemes gabalu pilsētā,tagadējā Baznīckalnā,un 1891.gadā  tika likts jaunās baznīcas pamatakmens.Baznīcu cēla pēc pazīstamā baltvācu arhitekta Vilhelma Neimaņa (1849-1919) projekta.Jaunā dievnama iesvētīšana notika 1893.gada 31. oktobrī Reformācijas svētku dievkalpojumā un,baznīcu iesvētot,tai tika dots reformatora Mārtiņa Lutera vārds.

   Savā 120 gadu vēsturē dievnams ir pieredzējis gan abus pasaules karus,gan garos piecdesmit ateistiskās propagandas pilnus okupācijas gadus.Tikai 1993.gadā pilsētas pašvaldība  atdeva draudzei gan baznīcu,gan pastorāta ēku. Taču draudze,kā Dievnama pamats,ir visus šos gadus pastāvējusi vienmēr.Un arī šajās jubilejas svinību dienās draudze kopā ar savu mācītāju Andi Lenšu aicina visus pilsētniekus kā arī pilsētas viesus dalīties ar mums šajā svētku priekā:

       

24.augustā      plkst.12.oo         Jubilejas dievkalpojums M.Lutera katedrālē

                            plkst.20.oo           Lūgšanu dārzs  katedrāles dārzā

25.augustā     plkst. 12.oo         Dievkalpojums-aizlūgums par pilsētu M.Lutera katedrālē

                        plkst. 13.oo         Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra Mazā Ģilde Jauniešu   kora „Balsis”  (diriģents  Ints Teterovskis) koncerts

                                                        

 




Atpakaļ