Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

10-06-2013

Latvijas un Polijas prezidenti atbalsta abu valstu vēsturiskā mantojuma saglabāšanu un sadarbības paplašināšanu (VIDEO)


9. jūnijā Latgales plānošanas reģiona padomes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks  un Malopolskas pašvaldības vadītājs Mareks Sova Sventes kultūras centrā parakstīja sadarbības līgumu . Latgales plānošanas reģionam tā ir trešās partnerības vienošanas, agrāk  līdzīgi dokumenti tika parakstīti ar Vitebsku un Pleskavu.  Polijas pusei tas ir pirmais  reģionālais sadarbības līgums. Parakstīšanas ceremonijā piedalījās Latvijas valsts prezidents Andris Bērziņš un Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis. Pārrunas par šo līgumu notika gada laikā ar abu prezidentu starpniecību un veiksmīgi beidzās ar vienošanās parakstīšanu.

Līgums paredz arī sadarbību uzņēmējdarbības, inovāciju un nevalstisko organizāciju jomā . Tam ir praktisks raksturs un novirziens reģionu attīstībai. Parakstīšanas ceremonijā piedalījās arī diplomāti, Latgales pašvaldību vadītāji, tai skaitā Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova un Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska. Preses konferences laikā Latvijas Valsts prezidents  Andris Bērziņš nosauca Poliju kā vienu no galvenām  sadarbības partnervalstīm, īpaši pasvītrojot Polijas lomu alternatīvas gāzes piegādes maģistrāļu  veidošanā, jo tieši šī tēma tuvākajā laikā kļūs īpaši aktuāla visām Baltijas valstīm. Broņislavs Komorovskis atzīmēja, kā Polijas valsts ir atvērta virknei pierobežas sadarbības projektu enerģētikas, infrastruktūras, Eiropas integrācijas jomās. Abi prezidenti atzīst, ka parakstītās vienošanas veicinās ilggadēju , konstruktīvu abpusēju sadarbību un kopīgu virzību eirozonā.

Pēc līguma parakstīšanas Daugavpils cietoksnī notika piemiņas plāksnes atklāšana  1863. gada Inflantijas sacelšanās dalībniekam  Leonam Plateram.  Leons Platers tika apcietināts un ar nāvi sodīts Daugavpils cietoksnī.  Atklājot piemiņas plāksni,  Latvijas un Polijas prezidenti nosauca šo notikumu kā īpaši svarīgu abu valstu vēsturiskā mantojuma saglabāšanai. Ceremonijā piedalījās arī Latvijas Romas katoļu baznīcas galva Zbigņevs Stankevičs un Polijas prezidenta kapelāns Kšištofs Kacožīks. Darba vizītes laika viesi apmeklēja arī Marka Rotko mākslas centru un semināru „Polijas kopiena  Latgalē: 1863. gads un mūsdienas„

 




Atpakaļ