Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

30-05-2013

Ielas kultūra – cik nozīmīga tā ir Daugavpils jauniešiem?


Vārdu savienojums „ielas kultūra” vēl burtiski 10-15 gadus atpakaļ šausmināja mūsu pašvaldību iestāžu pārstāvjus un pat ieviesa negatīvu nokrāsu. Pieaugusī „kulturālā sabiedrība” negatīvi uztvēra dažādas jauniešu aizraušanās, tādas kā gleznošana uz sienām, dejas uz ielām un braukšana ar skeitbordu, skrituļslidām utt..

Savukārt nesen situācija ir mainījusies, un par ielas kultūra tagad ir pieņemts saukt visas jaunās paaudzes darbības, kas ir pretrunā ar akadēmisko kultūru un mākslu. No hip-hop virziena aizsākuma pagājušā gadsimta 70.gados ielu kultūra stipri pieauga un mainījās kvalitātes ziņā. No protesta pret visu veco un ortodoksālo tā kļuva par vienu no atzītiem alternatīviem virzieniem.

Mūsdienās ielas kultūra apvieno daudzas mūsdienu jauniešu aizraušanās – mūziku, dejas, mākslu, sportu un aktīvas spēles. Tagad visi klasiskās mākslas virzieni spēj izpausties jauniešu vidū nevis akadēmiskā ietekmē, bet „Urban” jeb pilsētas ietekmē, kur pilsētas elpa, sirds puksti un dzīves ritms diktē savus noteikumus, pēc kuriem arī attīstās mūsdienu ielu kultūras plūsma.

Pēdējo 5-7 gadu laikā attieksme pret ielu kultūru Daugavpilī mainījās uz labāko pusi – tika uzcelta daudzfunkcionāla rampa pilsētas centrālajā parkā, jauniešiem tiek organizēti dažādi semināri un, galvenais, ka ir krasi pieaudzis rīkoto pasākumu skaits, kur jaunieši mēģina atrast sevi un dāvina citiem vismaz nelielu daļu no sava radošā tēla. Tas ir Jaunatnes departamenta, Daugavpils jauniešu organizāciju un līderu liels nopelns, kas spēja pierādīt, ka mūsu pilsētā ir daudz radošu un enerģisku jauno cilvēku. Mūsu jaunieši aktīvi attīsta savas prasmes un talantu, piedaloties un uzvarot dažādos festivālos un starptautiskajās sacensībās ne vien Latvijā, bet arī aiz tās robežām.

Patiesi liela nozīme ir jauniešu festivāliem, kas tiek rīkoti mūsu pilsētā – tie ir URBANSTYLE un ARTIŠOKS. Pašlaik tie ir divi lielākie festivāli, kur pilsētas jaunieši var ne vien pašrealizēties sacensībās un parauguzstāšanās, bet arī saņemt jaunu un aktuālu informāciju meistarklasēs un radošajās darbnīcās.

Pateicoties aktīvai Jaunatnes departamenta darbībai šo festivālu statuss kļūst arvien nozīmīgāks. Dažu jauniešu organizāciju ideju organizēt festivālu URBANSTYLE, kas radās vēl 2009.gadā, atbalstīja arī Jaunatnes departaments. Vairāku gadu veiksmīgas sadarbības rezultātā ar jauniešu organizācijām tagad tieši Jaunatnes departaments ir galvenais ielu kultūras festivāla URBANSTYLE organizators un iniciators, no kā, protams, uzvarēja visa aktīvā mūsu pilsētas jaunatne!

Visaugstākā līmeņa profesionāli tiesneši, titulēti dalībnieki, pateicīgi un aktīvi skatītāji un lieliska organizatoru komanda – tas ir jauniešu festivāla URBANSTYLE veiksmīgas organizācijas noslēpums! Jau otro gadu URBANSTYLE tiek rīkots Starptautiskā līmeņa statusā, kur starp pasākuma dalībniekiem šajos gados bija pārstāvji no dažādām valstīm – Lielbritānijas, Zviedrijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Bulgārijas, Lietuvas, Polijas un, protams, Latvijas un Daugavpils.

Sacensības un paraugdemonstrējumi tika rīkoti vairāk kā 10 dažādās disciplīnās – ekstremālie sporta veidi, ielas basketbols, mūsdienu dejas, graffiti un ielas vingrošanā. Un liels prieks, kas mūsu dzimtās pilsētas jaunieši katru gadu uzrāda lielisku sagatavošanas līmeni un talantu, sacenšoties un uzvarot savus vienaudžus no citām valstīm!

Tas kārtējo reizi pierāda, ka Daugavpilī ir talantīgi un aktīvi jaunieši! Galvenais, lai pilsēta nāktu pretī jaunām idejām un projektiem, kas dzimst jauniešu vidē, jo, iespējams, ka tieši šo jauniešu rokās ir mūsu pilsētas nākotne, atpazīstamība un tāda slava, kā „pilsēta jauniešiem”! Tāpēc ļoti svarīgi saprast, ka „ielu kultūra” nav vienkārši mūsdienu jauniešu interešu komplekts, bet gan vesela dzīve, kurā krustojas līdzīgi uzskati un dzīves stili. Graffiti, ielas dejas, ekstremālie sporta veidi, ielas basketbols, dīdžejings, RAP mūzika – aiz šiem vārdiem slēpjas ne vien hobiji un izklaides iespējas, bet vesela kultūra, kas veido savu vēsturi, nepārtraukti attīstās un pieaug jaunās idejās un kreatīvā pieejā!

Edīte Ivanova

Daugavpils pilsētas domes Jaunatnes departamenta

Jaunatnes lietu speciāliste

 

 




Atpakaļ