Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

29-05-2013

Dinaburgas cietokšņa iesvētīšanas 180. gadadiena


2. jūnijā Daugavpils cietoksnī tiks rīkoti pasākumi, par godu vienam no cietokšņa vēstures svarīgākajiem notikumiem.

Plkst. 10:00 visi interesenti tiek aicināti Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrā (Nikolaja ielā 5, bijusī ūdens pacelšanas ēka), kur notiks piemiņas aploksnes un speciālā zīmoga prezentācija. Prezentācijas dalībnieki saņems aploksni piemiņai, kā arī varēs paši apzīmogot to ar jubilejas nospiedumu. Visas dienas garumā Kultūras un informācijas centra apmeklētāji arī varēs saņemt šī zīmoga nospiedumu.

Plkst. 10:30 sāksies gājiens apkārt cietoksnim ar ekskursijas elementiem, pieminot nodibināto krusta gājiena tradīciju par godu cietokšņa iesvētīšanai. Ilgums: aptuveni 1,5-2 stundas. Vēlams paņemt līdzi lukturīti.

180 gadus atpakaļ, 1833. gada 21. maijā (pēc vecā stila) / 2. jūnijā (pēc jaunā stila) Krievijas imperatora Nikolaja I klātbūtnē notika Dinaburgas cietokšņa iesvētīšanas simboliska ceremonija. Krusta gājiens sākās cietokšņa katedrālē un turpinājās pa cietokšņa galveno valni. Krusta gājiena laikā ar svēto ūdeni tika norasināti nocietinājumi un karaspēki, kuri bija novietoti parādē uz vaļņa. Kopš tās dienas krusta gājienu rīkoja ik gadu līdz pat 1. pasaules karam Vasarsvētku laikā (50. diena pēc Lieldienām, Svētās Trīsvienības diena). Pēc Krievu vēstures kluba iniciatīvas, cietokšņa apgaita tika rīkota 1993., 1998. un 2003. gadā.

2013. gadā ikgadējā gājiena apkārt cietoksnim tradīcija tiek atjaunota, lai atzīmētu cietokšņa iesvētīšanu.

 

Informāciju sagatavoja Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centra eksperts projektu jautājumos Artjoms Mahļins




Atpakaļ