Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

21-05-2013

II Latvijas – Baltkrievijas sadraudzības pilsētu forums atklāja sadarbības iespējas


17.-18. maijā Daugavpilij bija uzticēts rīkot II Latvijas – Baltkrievijas sadraudzības pilsētu forumu. Forumā piedalījās 300 cilvēki no 25 Latvijas un 37 Baltkrievijas pilsētām.

Daugavpils ir Baltkrievijas pierobežā, tāpēc zīmīgi, ka tieši Daugavpilī notika šis forums. Daugavpilij ir arī ļoti veiksmīga sadarbība ar Baltkrievijas pilsētām. Vissenākais sadarbības partneris ir Vitebska. Daugavpils sadarbojas arī ar Bobruisku, Lidu, Braslavu.

Forumu ar savu klātbūtni pagodināja diplomāti- Baltkrievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Gerasimensko, Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Mihails Popkovs. Ieradies bija augsts viesis no Baltkrievijas- Minskas apgabala  izpildkomitejas priekšsēdētājs Boriss Batura, kurš piedalījās foruma darbā un uzstājās ar ziņojumu par Minskas apgabala pieredzi.

Pirmais sadraudzības pilsētu forums notika Baltkrievijā- Novopolockā. Boriss Batura atzina, ka jau pirmais forums pierādīja šādu pasākumu lietderību un jaunu skaru dibināšanas iespējas.

Boriss Batura nav pirmo reizi Daugavpilī, bet neatkarīgajā Latvijā ir pirmo reizi. Viņš uzsvēra, ka Latvijai un Baltkrievijai ir daudz iespēju sadarbībai. To jau parāda ekonomiskie rādītāji, sadarbība kultūras jomā. Daugavpilī viņu interesē ne tikai ražotnes, jaunu sadarbības partneru iepazīšana, bet arī pašvaldības pieredze dažādos jautājumos, īpaši budžeta formēšana.

17. maijā, foruma atklāšanā Boriss Batura izteica gandarījumu, ka sadarbībā ir ieinteresētas abas puses, ir rezultāti, tāpēc liek lielas cerības arī uz šo forumu. Viņš sniedza ekonomiskās sadarbības statistiku, kas uzskatāmi liecina, ka Latvijas un Baltkrievijas ekonomiskā sadarbība, tirdzniecības apgrozījums aug. Liela loma ir arī sadraudzības pilsētām, kas tuvina cilvēkus,  dod iespēju jauniem sadarbības partneriem vietējā līmenī.

Atklājot forumu, Daugavpils Domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova uzsvēra Daugavpils un Vitebskas sadarbības lielo lomu. Abām pilsētām daudz kopīga. Mūs vieno kopīgi pārrobežu projekti kultūras jomā, ir abpusēja interese šo sadarbību paplašināt. Abas pilsētas vieno arī divi izcili mākslinieki- Marks Rotko un Marks Šagāls. Ļoti svarīga ir ekonomiskā sadarbība. Priecē tas, ka arī Daugavpilī strādā vairāki uzņēmumi ar Baltkrievijas kapitālu. Arī jaunie tramvaji Daugavpilij tiek ražoti Baltkrievijā. Kulakovas kundze novēlēja veiksmīgu darbu foruma dalībniekiem un daudz jauku iespaidu Daugavpilī.

Arī vēstnieki atzina lielo progresu abu valstu sadarbībā. Tā, preču apgrozījums pārsniedz 3 miljonus dolāru pērn. Abās valstīs, tostarp, Daugavpilī veiksmīgi strādā uzņēmumi ar Latvijas un Baltkrievijas kapitālu. Vēl viens nozīmīgs faktors, kas veicina Daugavpils sadarbību ir tas, ka Daugavpils ir liels dzelzceļa mezgls caur kuru iet nozīmīgākās kravas no Baltkrievijas. Daugavpils ir Baltkrievijas pierobežā, kur darbojas vienkāršotā robežšķērsošana.

Foruma noslēgumā tika pieņemta rezolūcija, kurā noteikts turpināt darbu pie Latvijas un Baltkrievijas pašvaldību, parlamentu un Latvijas Saeimas un Baltkrievijas Republikas Nacionālās sapulces deputātu grupu partnerattiecību paplašināšanas. Īpaši veicināt  ekonomisko, tirdzniecības sadarbību, aktīvāk izmantot vienkāršoti robežšķērsošanu, kas ir liels stimuls sadarbībai.

Tika parakstīti 5 jauni sadarbības līgumi starp Auci un Nesvižu, Zilupi un Šarkovščinu, Krāslavu un Gorki, Ludzu un Zaslavļu, Mārupi un Oršu.

Foruma ietvaros notika dažādi kultūras pasākumi, Latvijas- Baltkrievijas reģionu izstāde darbojās Latviešu kultūras centrā.  Vienības laukumā notika krāšņs  sadraudzības pilsētu radošo kolektīvu koncerts un darbojās tirdziņš. Cietoksnī notika militāri vēsturisko rekonstrukciju kluba uzvedums.

18. maijā foruma dalībnieki apmeklēja Daugavpils tūrisma objektus un dažādus kultūras pasākumus, piedalījās Muzeju nakts pasākumos.

Informāciju sagatavoja Domes preses sekretāre Līga Korsaka.




Atpakaļ