Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

23-04-2013

Lielākais ērču blīvums – saulainās pļavās un krūmājos


Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi pirmo reizi šogad devušies apsekot kontrolpunktus, lai apzinātu ērču aktivitāti pēc sniega nokušanas. Veicot mērījumus noskaidrots, ka minimālais ērču daudzums uz vienu kilometru ir četras ērces, bet maksimālais - 25 ērces.

Lielākais ērču blīvums konstatēts saulainās vietās - pļavās un krūmājos. SPKC epidemiologi aicina iedzīvotājus ar īpašu piesardzību veikt āra uzkopšanas darbus, īpaši vietās, kur zāle nav pļauta vairākus gadus pēc kārtas.

Kā atzīst epidemiologi, ērču daudzums līdz ar siltāka laika iestāšanos palielināsies, jo ērces ir labi pārziemojušas.

Lai pasargātu sevi un savus tuviniekus no ērču encefalīta, visefektīvākais profilakses līdzeklis ir vakcinācija. Īpaši svarīgi vakcinēties ir tiem cilvēkiem, kuri bieži uzturas mežos, aizaugušās pļavās, krūmainās vietās, strādā lauksaimniecībā. Pret ērču encefalītu iespējams vakcinēties visu gadu. Vakcinēties iespējams arī šobrīd, bet jāatceras, ka imunitāte pēc vakcinācijas veidojas aptuveni divu nedēļu laikā.

Atcerieties, ka ērces pārnēsā arī citas infekcijas slimības – Laima slimību un ērlihiozi, pret kurām vakcīna nav izstrādāta. Tādēļ arī vakcinētiem cilvēkiem jāievēro piesardzība, uzturoties ērču teritorijā - apģērbs jāpielāgo tā, lai ērces nevarētu zem tā pakļūt:

  • bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos (tieši šeit ērces ielien visbiežāk),
  • aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs,
  • pastaigas laikā ik pa brīdim jāaplūko apģērbs, lai savlaicīgi pamanītu un notrauktu pa to rāpojošās ērces,
  • pārnākot no pastaigas pa mežu, rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces.

Ja ērce tomēr piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk.

  • pirms ērces izvilkšanas ar spirtu dezinficējiet vietu, kur tā piesūkusies,
  • ar pinceti satveriet ērci pēc iespējas tuvāk ādai un cenšaties to nesaspiest. Lēni, ar vienmērīgu kustību izvelciet to,
  • ja nav pincetes un ērce jāizvelk ar pirkstiem, nedariet to ar kailām rokām. Izmantojiet auduma gabalu, papīru, salveti vai gumijas cimdus,
  • var izmantot diega cilpu - to apsien ap ērces snuķīti pēc iespējas tuvāk ādai un, velkot aiz galiem, izņem ērci.

 

Pagājušajā gadā nedaudz samazinājies ērču encefalīta slimnieku skaits - reģistrēti 376 saslimšanas gadījumi, 2011. gadā reģistrēti 429, bet 2010. gadā 404 saslimšanas gadījumi.

2012. gadā nedaudz samazinājies arī slimnieku skaits, kuri slimojuši ar Laima slimības, reģistrēti 724 gadījumi, 2011.gads 866, bet 2010.gadā – 829 saslimšanas gadījumi.

 

Plašāka informācija:

Slimību profilakses un kontroles centrs

Komunikācijas nodaļas vadītājaLaura Ševčenko (26537869)




Atpakaļ