Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

23-04-2013

Plūdi. Kā saglabāt personīgo veselību un drošību plūdu gadījumā un plūdu seku likvidēšanas gadījumā. (rekomendācijas iedzīvotājiem)


          Plūdu ietekme uz apkārtējo vidi un cilvēkiem ir acīmredzama, bet ir daži būtiski fakti, kuru ievērošana varētu palīdzēt Jums saviem spēkiem saglabāt Jūsu veselību un drošību plūdu laikā.

          Akas ūdens kvalitāte ir atkarīga no ūdensnesēja horizonta, no kura tā barojas, stāvokļa. Ūdensnesēja horizonta piesārņojuma līmenis ir atkarīgs no zemes virsējā slāņa piesārņojuma apkārt šim horizontam. Tiek uzskatīts, ka uz ūdens kvalitāti akā iespaidu atstāj augsnes stāvoklis50 metru rādiusā apkārt tām, kaut arī šis attālums katram atsevišķam gadījumam var samazināties vai palielināties atkarībā no akas dziļuma, pazemes ūdeņu plūsmas virziena, akas atrašanas vietas (zemienē vai augstienē) un citiem. Protams, plūdu laikā, šis attālums ir palielināts un aku varbūtējais mikrobioloģiskais un ķīmiskais piesārņojums ir ļoti augsts. Plūdu ūdens var saturēt fekālijas no pārplūdušām tualetēm, kā arī lauksaimniecības vai rūpniecības bioproduktus.   

            Piesārņojuma ar ķīmiskām vielām gadījumā iespējama dažāda akūtā un hroniskā saindēšanās ar tām vielām, kuras nokļuvušas ūdenī. Tiek pieņemts, ka ķīmiskās vielas izmaina vairākas ūdens pamatīpašības un tad šāds piesārņojums kļūst ievērojams. Par izmaiņu pazīmēm parasti liecina duļķainības un krāsainības palielināšanās, garšas pasliktināšanās, smaržas pastiprināšanas, agrāk ūdenim neraksturīgas garšas, piegaršas un smaržas iegūšana, svešķermeņu piejaukumu esamība u.c.

           Mikrobu un vīrusu piesārņojuma gadījumā iespējama dažādu zarnu infekciju, tādu kā dizentērijas, vēdertīfa, holēras, zarnu jersiniožu, leptospiroze, bruceloze, vīrusu hepatīta A, enterovīrusu, poliomielīta u.c. saslimstību izcelšanās. Mikroorganismi paši par sevi neizmaina ūdens organoleptiskās īpašības, taču z mikrobu un vīrusu piesārņojumu plūdu laikā iespējams paredzēt.

           Rekomendācijas:

-         Applūdušās privātās ūdensņemšanas vietas (akas) nepieciešams dezinficēt pēc ūdens līmeņa pazemināšanās.

-         Pārbaudīt laboratoriski dzeramā ūdens kvalitāti.

-         Par drošu var uzskatīt dzeramo ūdeni, kurš ir rūpnieciski fasēts, uzvārīts vai arī atbilstoši apstrādāts (dezinficēts).

-         Nelietot piesārņotu ūdeni trauku mazgāšanai, personīgās higiēnas vajadzībām, ēdienu gatavošanai.

-         Nelietojiet uzturā nevienu pārtikas produktu, kurš varētu būt bijis kontaktā ar netīru ūdeni.

-         Neļaujiet bērniem rotaļāties teritorijās, kas ir tuvu plūdu ūdenim, vai kuras nesen bijušas applūdušas.

-         Neļaujiet bērniem rotaļāties ar rotaļlietām, kuras bijušas saskarē ar plūdu ūdeņiem un nav dezinficētas.

-         Appludināto māju sienas, grīdas, citas virsmas un priekšmetus jāmazgā ar ziepēm un ūdeni un jādezinficē. Priekšmetus, kurus nevar dezinficēt, iznīciniet.

-         Problēmas plūdu laikā var radīt arī žurkas. Rūpīgi uzglabājiet pārtikas produktus grauzējiem nepieejamās vietās.

 

Neskaidrības gadījumā zvanīt Veselības inspekcijas Latgales kontroles nodaļai pa tālr. 65424547, vai vērsties personīgi Saules ielā 5, Daugavpilī.

 

Veselības inspekcijas

Latgales kontroles nodaļas

vecākā higiēnas ārste

Ludmila Vainiņa.




Atpakaļ