Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

21-02-2013

Apspriež iespēju Daugavpilī uzstādīt pieminekli Jānim Volontam (VIDEO)


Šajās dienās Daugavpilī uzturas Volonta mazmeita Elizabete Roķe ar mazmazdēlu Imantu. 21. februārī notika tikšanās ar Daugavpils Domes priekšsēdētāju Žannu Kulakovu. Viņa uzsvēra, ka ir liels gods Daugavpilī uzņemt izcila valstsvīra ģimeni un Jānis Volonts noteikti ir pelnījis, lai viņa piemiņa būtu iemūžināta tieši Daugavpilī.

Žanna Kulakova paskaidroja, ka  vēstures pētniecības darbs pašvaldībā uzsākts nesen, pirmie soļi bija grāmata „Iezīmēti Daugavpilī, tad pilsētas vadītāju portretu galerija Domē. Jānis Volonts bija izcils pilsētas vadītājs. Viņam tika smags mantojums- jāatjauno pilsēta. Daugavpilī viņš sāka strādāt 1922. gadā, bet par pilsētas galvu tikai iecelts 1923. gadā. Kad Volonts tika iecelts par labklājības ministru ģimene pārcēlās uz Rīgu 1938. gadā, tāpēc Daugavpilī radu nav palicis. Jāņa Volonta veikums ir Vienības tilts, Vienības nams, sakārtota izglītības sistēma, infrastruktūras modernizācija, apstiprināts pilsētas ģerbonis. Žanna Kulakova uzskata, ka tas ir ļoti nozīmīgs veikums ar ko lepojas Daugavpils arī šodien, tāpēc ir pienākums neaizmirst un iemūžināt tādu cilvēku piemiņu.

Elizabete Roķe cer, ka tas īstenosies, jo nav zināma Volonta kapa vieta, jo miris izsūtījumā, Latvijā nav  tādas vietas, kur būtu viņš iemūžināts. Daugavpilī daudz ir izdarīts, Daugavpils bija viņa mūža darbs. Ģimene ir saglabājusi arī pulksteni, kas bija dāvana no Daugavpils Domes kolektīva, kad Volonts devās uz Rīgu.

Tikšanās laika atklājās interesanta sakritība, izrādās, ka gan Jānis Volonts, gan Daugavpils Domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova dzimuši vienā  datumā- 8. aprīlī.

Domes priekšsēdētāja interesējās , kur ģimene redz šo pieminekli. Elizabete Roķe uzskata, ka piemērotākā vieta būtu skvērā Vienības ielā- iepretim Vienības laukumam, Vienības namam, ko būvēja Volonta laikā.

Tikšanās noslēgumā Žanna Kulakova apsolīja, ka pie šī jautājuma strādās kopā ar māksliniekiem un izstrādās pašvaldības redzējumu.

Informāciju sagatavoja Domes preses sekretāre Līga Korsaka.




Atpakaļ