Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

21-01-2013

Cietokšņa Informācijas un tūrisma centrā pastāstīja par aktivitātēm Cietoksnī šogad (VIDEO)


2012. gads Cietoksnī bija sarežģīts, jo realizējās vairāki projekti, kas apgrūtināja darbu un tūristu piesaisti. Bet šim gadam plāni ir krietni lielāki, par to žurnālistiem stāstīja Cietokšņa pārvaldnieks Jānis Dukšinskis un eksperts projektos Artjoms Mahlins.

Lielo infrastruktūras projektu dēļ nevarēja rīkot lielus pasākumus, bet daži notika- konferences, Eiropas kultūras dienu pasākumi. 21. janvārī tika pasniegti Valsts pieminekļu aizsardzības inspekcijas Pateicības raksti par profesionālu pasākumu rīkošanu Eiropas kultūras mantojuma dienu laikā. Ir daudz Cietokšņa patriotu, kuri uz brīvprātības principa palīdz pasākumu rīkošanā, tāpēc Pateicības raksti tika pasniegti 3 brīvprātīgajiem Ivaram Magazeinim, Mārim Grunskim un Aleksandram Dmitrijevam. Viņi aktīvi darbojas arī pētniecības joma un strādā ar tūristiem.

Daugavpils Cietoksnī ir realizēti 11 pašvaldības projekti par summu 5,5 milj. latu. Turpinās divu projektu realizācija- ielu rekonstrukciju un Nikolaja vārtu un ielas rekonstrukcija. Paralēli tam norit arī valsts projekts- Policijas ēku kompleksa izveide. Tādejādi, kopumā Cietoksnī pēdējos 4 gados piesaistītas 20, 5 milj latu lielas investīcijas.

Ir tendence palielināties tūristu skaitam. Ņemot vērā Cietokšņa Informācijas un tūrisma centra reģistrācijas datus, tūristi Cietoksni apmeklē visu gadu, bet lielākais kāpums ir sākot no maija līdz oktobrim.

Aizvadītajā gadā maija Cietoksni apmeklēja 1011 tūristi, jūnijā- 1123, jūlijā- 1654, augustā- 1339, septembrī- 983 tūristi. Kopā 2012. gadā cietoksni apmeklēja 7276 tūristi. Pirmajā vietā ir tūristi no Latvijas, tad seko Krievija, Lietuva, Vācija, Polija.

2013. gadā Informācijas un tūrisma centrs plāno iesaistīties Kultūras mantojuma dienu rīkošanā, kuru devīze būs Skolas kultūras pieminekļos. Cietoksnim ir ar ko sevi pieteikt, jo tā teritorijā atradās Jezuītu ģimnāzija, 4. vsk, tad 2. pamatskola. Šogad aprit 180 gadi kopš Cietokšņa vaļņu izbūves un iesvētīšanas. Ir plānots plašāk iesaistīties Lāčplēša dienas pasākumos ar lāpu gājienu. Protams, Cietoksnis piedalīsies Pilsētas svētkos, Muzeju naktī, Tūrisma konferencē.

Ir arī lielas ieceres par Cietokšņa parku, bet pagaidām tiek risināti jautājumi ar valdību, jo parks pieder Finanšu ministrijai. Bet jau šobrīd parkā var baudīt ziemas priekus, kur ierīkota slidotava, var veikt pastaigas pa Cietoksni, jo maršruti tiek uzturēti kārtībā.

Ir izveidojusies veiksmīga sadarbība ar dažādām institūcijām Cietokšņa attīstībai, jo ne tikai pašvaldībai pieder īpašumi Cietokšņa teritorijā. Plānots izveidot Padomi, lai kopā pulcētu ekspertus, institūciju pārstāvjus, lai kopīgiem spēkiem attīstītu šo unikālo objektu. Arī Valsts nekustamo īpašumu aģentūra aktīvi iesaistās darbā, februārī plānota darba grupas sēde un tiks atjaunots darbs ar ministrijām par aktīvāku Cietokšņa ēku izmantošanu valsts vajadzībām.

Informāciju sagatavoja Daugavpils Domes preses sekretāre Līga Korsaka.




Atpakaļ