Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

22-10-2012

Starptautiskais seminārs "Par notekūdeņu dūņu apstrādes tehnoloģijām"


Š.g. 23.oktobrī, plkst. 9:00-17:00 Daugavpilī, Daugavpils pilsētas domē notiks starptautiskais seminārs "Par notekūdeņu dūņu apstrādes tehnoloģijām". Seminārs organizēts Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības programmas 2007.-2013.gadam projekta "Par Baltijas jūras eitrofikācijas samazināšanu šodien"(PRESTO) ietvaros.

 

      Eitrofikācija (tādu biogēnu elementu kā slāpeklis un fosfors pārmērīga nonākšana dabas ūdeņos, kas stimulē kaitīgu mikroskopisku aļģu masu attīstību, ūdens caurspīdīguma samazināšanos, piekrastes piedūņošanos un tas negatīvi ietekmē floru un faunu), ir galvenā Baltikas ekoloģiskā problēma.  Un minētā projekta pamatmērķis - samazināt Baltijas pārrobežu piesārņojumu ar biogēno notekūdeņu attīrīšanas uzņēmumu palīdzību, kuri atrodas ūdens ņemšanas zonā Nemunas un Daugavas upēs. Šim mērķim tiek plānots iekļaut mūsdienīgas metodes slāpekļa un fosfora novēršanai 4 attīrīšanas iekārtās (Grodņa, Baranoviči, Molodečno un Vitebska), tehnoloģiju attīstība Kauņas un Daugavpils uzņēmumos, kā arī informētības palielināšanos.   Kopā ar investīcijām tehnoloģijā, PRESTO projektā liela nozīme tiek piešķirta projekta dalībnieku apmācībai un informētības paaugstināšanai.

 

     Šo mērķu sasniegšanai  savus spēkus ir apvienojuši 12 partneri  no 5 Baltijas jūras reģiona valstīm (Somijas, Vācijas, Baltkrievijas, Latvijas un Lietuvas). Dalībā projektā iesaistītas dalībvalstu dabas aizsardzības organizācijas, ekoloģiskie fondi, universitātes un ūdensapgādes uzņēmumi. Vadošais partneris - Baltijas pilsētu savienības vides aizsardzības komisija (Somija). Projekts ir īpatnējs ar to, ka tajā pirmo reizi piedalās arī Baltkrievija, kura nav ES dalībvalsts, bet kurai ar to ir cieši “ūdens sakari”. Projekta īstenošanas laiks – 06.2011.-03.2014.

 

    2012.gada 21.februārī “Daugavpils ūdens” un Baltijas pilsētu apvienības Apkārtējās vides aizsardzības Komisija parakstīja Partnerības līgumu projekta PRESTO ietvaros.

     Daugavpils uzaicinājums projektā no Latvijas puses tika noteikts ar vairākiem faktoriem: gan atrašanās uz Daugavas upes, gan tuvums Baltkrievijas robežai, gan pozitīvas pieredzes esamība notekūdeņu efektīvu tehnoloģiju ieviešanas projektu realizācijā. Projekta īstenošanas rezultātā, pilsēta un uzņēmums “Daugavpils ūdens” iegūs ievērojamu labumu – tiks sagatavota iepirkuma dokumentācija noturīgai notekūdeņu dūņu apstrādes metodei (kompostēšanai). Nākotnē, kad parādīsies atbilstošas programmas un pieejamie finansēšanas avoti, uzņēmums būs maksimāli sagatavots projekta īstenošanai šīs šobrīd aktuālās problēmas risināšanai.

   Tāpat līdzās praktiskās pieredzes nodošanai Baltkrievijas kolēģiem tiks organizēts speciālistu apmācības cikls (semināri un konferences jau notika Minskā un S.Pēterburgā). Baltijas valstu organizēts seminārs veltīts mūsdienīgas notekūdeņu dūņu apstrādes tehnoloģijām, un tā teorētiska daļa notiks Daugavpilī,  bet laboratorijas prakses- Kaunā.

 

Dati par projektu www.prestobalticsea.eu

 

 

Papildinformācija:

A.Semjonovs(65447815, 26464557)

SIA”Daugavpils ūdens” attīstības nodaļas vadītājs

un projekta PRESTO darba grupas vadītājs  




Atpakaļ