Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

16-10-2012

16. oktobrī 1827. gadā Dinaburgas cietoksnī par vienu ieslodzīto kļuva vairāk - literāts, revolucionārs Vilhelms Kihelbekers


Šim notikumam 16. oktobrī Daugavpils cietokšņa Informācijas un tūrisma centrā notika novadpētnieku konference „V. Kihelbekers un Dinaburgas cietoksnis”.

Kihelbekers ir izcils Krievijas literāts, politiskais darbinieks, Puškina un Gribojedova draugs, dekabrists. Dinaburgas cietoksnī viņs pabija visilgāk, no 10 ieslodzījuma gadiem, 4 pavadīja Dinaburgas cietoksnī.

Informācijas un tūrisma centra projektu speciālists Artjoms Mahlins skaidroja, ka, diemžēl, precīza viņa atrašanās vieta cietoksnī nav noteikta, ir ļoti pretrunīga informācija.

Konferences programmā bija virkne ziņojumu, kas veltīti ne tikai Kihelbekeram, bet arī tā laika komandantiem, citiem literātiem.

Daugavpils cietokšņa pārvaldnieks Jānis Dukšinskis pastāstīja, ka šogad ir daudz jubileju, viena no kurām ir cietokšņa lielgabaliem. Šīs konferences mērķis ir pievērst uzmanību cietokšņa vēsturei, dalīties informācijā, diskutēt par vēsturi un arī cietokšņa tālāku attīstību.

Vēl viens interesants notikums šīs konferences ietvaros ir grāmatas prezentācija.  To sastādījis ir bijušais aviācijas skolas audzēknis Oļegs Morozovs.  Viņa grāmata veltīta Daugavpils aviācijas skolas 65 gadu jubilejai , ko svinēja 6. oktobrī un to uzrakstīt bija lūguši šīs skolas absolventi, jo viņa aizraušanās ir militārās vēstures izpēte. Tika savākti ziedojumi un grāmata klajā nāca Krievijā. Grāmatā savākts unikāls materiāls gan par pašu izglītības iestādi, gan par cietoksni.

Diemžēl Latvijā šo grāmatu nav iespējas iegādāties, bet autors solīja vienu grāmatu uzdāvināt Daugavpils cietokšņa Informācijas un tūrisma centram.

Informāciju sagatavoja Domes preses sekretāre Līga Korsaka.




Atpakaļ