Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

07-08-2012

Elektrodrošība jāievēro gan publiskos pasākumos, gan sadzīves situācijās


AS „Latvenergo” atgādina, ka, darbojoties ar elektroierīcēm, stingri jāievēro piesardzība. 

 

Vasara tradicionāli ir laiks, kad cilvēki gan aktīvi atpūšas dažādos pasākumos un festivālos,  gan darbojas piemājas saimniecībā, izmantojot dažādas elektroierīces. Sadzīvē elektrotraumas visbiežāk tiek gūtas saskarē ar bojātām elektroierīcēm – elektriskajiem zāles pļāvējiem, ledusskapjiem, televizoriem, mobilā tālruņa lādētājiem u.c. iekārtām. Elektrotraumu gadījumos ļoti raksturīga ir paša cietušā neuzmanība, bojātas rozetes, kā arī neuzmanīga elektroierīču labošana mājas apstākļos. Bērni savukārt elektrotraumas visbiežāk gūst, cenšoties iebāzt kādu priekšmetu rozetē.

 

Apkopotā informācija liecina, ka šovasar visbiežāk sadzīves elektrotraumas gūtas, ar zāles pļāvēju uzbraucot elektriskajam vadam, mājas apstākļos cenšoties remontēt elektroierīces, kas nav atslēgtas no tīkla, kā arī pieskaroties bojātiem vadiem un kontaktiem.

 

Brīvdabas koncertos un pasākumos tiek izmantoti jaudīgi ģeneratori, gaismas ķermeņi, pagarinātāji, sadalītāji, elektriskie mūzikas instrumenti, skaņas pastiprinātāji, skaļruņi, mikrofoni, ekrāni, kameras un citas ierīces. Tādēļ pasākumu organizatoriem jāatceras, ka jāizmanto ierīču jaudai atbilstoši vadi un kontaktligzdas, kā arī jāpārbauda drošinātāji, kas pasargās tīklu no pārslodzes. Jāatceras, ka elektriskie vadi darbojas arī kā siltuma vadītāji, tāpēc kļūmes gadījumā tie var izraisīt ugunsgrēku. Pasākumos uz skatuves vadiem jābūt izstieptiem un pielīmētiem ar izolācijas lenti pie grīdas. Šādi neviens nepaklups, turklāt pēc koncerta tos būs vieglāk novākt.

 

Nedrīkst

  • darbināt elektroierīces, ja ir redzams pat nenozīmīgs to bojājums;
  • remontēt elektrotīklam pieslēgtas elektroierīces;
  • mainīt spuldzes un tīrīt gaismekļus, ja nav atslēgts spriegums;
  • dzīt naglas vai urbt caurumus sienās un griestos, nepārbaudot, vai tur nav elektroinstalāciju vadu;
  • pagalmā vai dārzā lietot elektrotīklam pieslēgtas sadzīves elektroierīces, kuras nav paredzētas lietošanai ārpus telpām.

 

Esiet īpaši piesardzīgi vannas istabā, tualetē, pagrabā, virtuvē, uz balkona, lodžijā un ārā, jo šajās vietās ir elektrobīstamību pastiprinoši apstākļi:

  • strāvu vadošas grīdas;
  • metāla konstrukcijas un komunikāciju metāla cauruļvadi

 

Iegādājoties jaunu elektroierīci, obligāti jāizlasa tās lietošanas instrukcija - tā domāta, lai ar ierīci varētu rīkoties droši.

 

Derīgi zināt, ka

  • mājokļa elektrotīkla izbūvi drīkst veikt tikai licencētu firmu speciālisti vai sertificēti elektriķi;
  • vienlaikus pieskarties elektroierīcēm un ar zemi savienotām konstrukcijām ir būt bīstami.

 

AS „Latvenergo” atgādina – nekad nepieskarieties pārrautiem vadiem un neļaujiet to darīt citiem. Aizrādiet par pamanītiem drošības pārkāpumiem vai bīstamām situācijām, esiet vērīgi, ja ar elektroiekārtām darbojas bērni un pusaudži! 

 

Bezmaksas profesionālu konsultāciju par elektrodrošību iespējams saņemt AS „Latvenergo” Energoefektivitātes centrā, sazinoties ar mūsu elektroinženieriem: 

http://www.eec.latvenergo.lv/portal/page/portal/Latvian/EEC_Latvenergo/EEC_latvenergo/seminari/seminari/lekcijas  

 

 

Ilvija Līvmane,

AS “Latvenergo” Komunikācijas projektu vadītāja

Tālr.: 67728815




Atpakaļ