Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

09-07-2012

Mākslinieka Oskara Kalēja izstāde „Ar dabas dvašu…”


Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā 11. jūlijā plkst. 15.00 tiks atklāta izstāde „Ar dabas dvašu…”,  kas veltīta mākslinieka Oskara Kalēja 110. jubilejai.

Oskars Kalējs (1902–1993) – gleznotājs, Latvijas senvēstures, folkloras un tautas mākslas vācējs un pētnieks – pieder pie tiem ilgstoši un apzināti noklusētajiem māksliniekiem, kuru darbība un loma Latvijas kultūras ainā vēl nav īsti apzināta.

Oskars Kalējs dzimis 1902. gada 24. aprīlī Rēzeknes apriņķa Bērzgalē. Pirmā pasaules kara laikā kopā ar ģimeni devies bēgļu gaitās uz Krieviju. 1920. gadā Maskavā iestājies Augstākajās mākslinieciski tehniskajās darbnīcās, kur sastapies ar Gustavu Kluci, Aleksandru Drēviņu, iepazinies ar krievu gleznotāju Konstantinu Korovinu. Pēc atgriešanās Latvijā studējis Latvijas Mākslas akadēmijā, kur beidzis Dabasskatu glezniecības meistardarbnīcu.

Jau studiju gados aizrāvies ar Latvijas senvēsturi un kopā ar Ernestu Brastiņu piedalījies Zemgales pilskalnu uzmērīšanā. Pēc LMA beigšanas atgriezies Latgalē, kur strādājis par zīmēšanas skolotāju un no 1938. gada vadījis paša izveidoto Valsts Vēsturiskā muzeja Daugavpils nodaļu. O. Kalējs organizēja aktīvu muzeja eksponātu vākšanu. 1939. gadā bagātīgi tika papildināta muzeja arheoloģijas kolekcija ar priekšmetiem, kurus ieguva Dvietes upes, Lubānas ezera un Jersikas pilskalna arheoloģisko izrakumu laikā. Kopā tika atrasti 2481 priekšmets.

O. Kalējs 1940. gadā piedalījies Latgales dziesmu svētku sarīkošanā. 1944. gadā Oskars Kalējs tika arestēts un izsūtīts. 1958. gadā mākslinieks atgriezās dzimtenē, bet viņa darbus šeit izstādīt nedrīkstēja. Oskara Kalēja gleznas izstādēs parādījās tikai no 1970. gada, par Mākslinieku savienības biedru viņš kļuva mūža nogalē 1991. gadā. Ainavu glezniecībā Oskaru Kalēju dēvē par gleznotāju ar dabas dvašu dvēselē. Viņš izkopis tonāli smalku, pelēkzaļi klusinātā zemes toņu gammā ieturētu izteiksmi. Gleznojis galvenokārt Latgales ainavas.

Mākslinieka mūžs cieši savijies ar daudzām izcilām personībām un notikumiem Latvijas mākslas un kultūras vēsturē, tostarp ar dzejnieku Jāni Akurateru, Annu Brigaderi, Kārli Skalbi, daudziem gleznotājiem, komponistu Jāni Zālīti, aktieri Eduardu Smiļģi u.c.

Izstādē eksponētas Oskara Kalēja gleznas no Akurateru ģimenes kolekcijas (Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja kolekciju krātuve), Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja, Tukuma muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja un privātkolekcijām, kā arī arheoloģijas priekšmeti no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja.

Izstāde no 24.04.2012. līdz 30.06.2012. bija apskatāma Jāņa Akuratera muzejā Rīgā, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tā būs aplūkojama līdz 17. septembrim.




Atpakaļ