Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

17-04-2012

Informatīvais seminārs „Rūpnieciskais energoaudits. Energoefektivitātes paaugstināšana standarta ISO 50001:2011 kontekstā”


Energoefektivitātes paaugstināšanu un energotaupības pasākumus vairs nedrīkst un nevar atlikt uz „vēlāku laiku”. To saprot ikviens, kurš domā par ilgtspējīgu uzņēmējdarbību. Tehnoloģiskie procesi, ražošanas un/vai noliktavu telpu apsaimniekošana, ventilācija, dzesēšana, aukstuma ražošana, katlu mājas, atkritumu apsaimniekošana u.c.- tās ir jomas, kurās ikviens uzņēmums var gūt reālu naudas ietaupījumu, īstenojot gudru energopārvaldības politiku. Rūpnieciskais energoaudits ir objekta apsekošanas un analīzes procedūra, kuras mērķis ir atrast un izvērtēt enerģijas taupīšanas iespējas. Tas ir kā diagnozes noteikšana ar nolūku pirmām kārtām novērst energozudumus, par kuriem nereti uzņēmumā uzzin tikai enerģētiskās apsekošanas laikā.  Galvenais mērķis ir rentabls enerģijas ietaupījums, iekārtu, sistēmu lietderības koeficienta paaugstināšana. Kā viens no instrumentiem talkā nāk termogrāfija. Jāatzīmē, ka visi šie jēdzieni neaprobežojas tikai ar ēku siltināšanu, ekonomisko lampu izmantošanu, kā nereti presē un praksē tiek maldīgi spriests.

 

Pie energoefektivitātes paaugstināšanas politikas un likumdošanas tiek aktīvi strādāts visās ES dalībvalstīs. Uz doto brīdi ir izstrādāts LR MK projekts „Noteikumi par rūpniecisko energoauditu” saskaņā ar Enerģijas galapatēriņa efektivitātes likumu, kas ievieš Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2006/32 EK par enerģijas gala patēriņa efektivitāti un energoefektivitātes pakalpojumiem. Kopš 2012.gada 09.februāra Latvijas standarta statusā ir pieņemts LVS ENISO50001 standarts „Energopārvaldības sistēmas. Prasības un lietošanas norādījumi”.

 

 

Tehnisko ekspertu SIA TUV Nord Baltik š.g. 26.aprīlī no plkst. 13:00-17:00 Daugavpils Olimpiskā centra konferenču telpās Stadiona ielā 1 rīko informatīvu semināru

„Rūpnieciskais energoaudits. Energoefektivitātes paaugstināšana standarta ISO 50001:2011 kontekstā”, kurā tiks apskatītas iepriekšminētās tēmas. Ekonomikas ministrijas Enerģētikas departamenta pārstāve Inguna Ozoliņa runās par MK noteikumu „Par rūpniecisko energoauditu” projekta aktuālo redakciju un spēkā esošo likumdošanu energopārvaldības saistībā. Vadošie speciālisti no Ecoenergy Group konkrēti stāstīs par veiktu termogrāfiju lielā ražojošā uzņēmumā, iepazīstinās ar energoaudita veidiem un darba saturu, kā arī stāstīs par energopārvaldības politiku, par energomenedžera nozīmi uzņēmumā. Semināra izskaņā būs diskusijas, kurās uzņēmumu pārstāvji varēs uzdot interesējošus jautājumus.

 

 

Uz informatīvo semināru īpaši aicinām uzņēmumu vadītājus un vadošās amatpersonas, jo  energopārvaldības politikas, struktūras, naudas resursu virzīšanas kurss ir viņu kompetences ietvaros. Protams, enerģētiķiem, inženieriem, tehniskajiem direktoriem, ražošanas vadītājiem viennozīmīgi ir vērtīgi ierasties uz semināru, lai uzzinātu par aktualitātēm un ķertos pie konkrētiem energoefektivitātes pasākumiem. Vien jāpiebilst, ka tuvākajā laikā uz līdzīgiem semināriem varēsim aicinām energospeciālistus /energopārvaldniekus, kuri būs katrā uzņēmumā




Atpakaļ