Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

20-02-2012

Prezidenta vizītes laikā Polijā Latviju pārstāvēja Latgale


16.-18. februārī Latvijas prezidents Andris Bērziņš bija darba vizītē Polijā. Kopā ar prezidentu Latviju pārstāvēja 3 cilvēki no Latgales. Pašvaldības pārstāvēja Daugavpils Domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova.

Delegācijā bija Latgales plānošanas reģiona biroja vadītāja I. Maļina- Tabūne un uzņēmēja no Krāslavas V. Vingreviča.

Žanna Kulakova uzsvēra, ka patīkami bija, ka mūsu prezidents, tiekoties ar Polijas prezidentu B.Komorovski daudz runāja tieši par Latgales reģionu. Kopumā saruna bija par reģionālo attīstību un sadarbību, par projektiem enerģētikas jomā un abu valstu sadarbība abu valstu konkrētos projektos. Polijas Republikas prezidents izteica gandarījumu par abu valstu draudzīgajām attiecībām, piebilstot, ka līdzšinējās sadarbības rezultāti sniedz pietiekami daudz argumentu, lai ekonomisko sadarbību paplašinātu vēl vairāk.

Žanna Kulakova uzskata, ka Latgali un Daugavpili ar Poliju vieno tas, ka arī Polijā prioritāte ir biznesa attīstība un otrais, cilvēki. Daugavpilī ir lielākā un stiprākā Poļu kopiena Latvijā. To atzina arī abu valstu prezidenti.

Kulakovas kundze izteica gandarījumu par to, ka Daugavpils un Latgales studenti Polijā tiek augstu vērtēti. Tas izskanēja prezidenta A. Bērziņa tikšanās laikā Varšavas Universitātē, kad bija atzīmētas mūsu studentu spējas un labās poļu valodas zināšanas.

Runājot par Latgali, abu valstu prezidenti tikšanās laikā apsprieda nepieciešamību attīstīt šo reģionu. Andris Bērziņš izteica lielo ieinteresētību šī reģiona problēmu risināšanā, par ko liecina arī Latgales pārstāvju iekļaušana delegācijā. Latvijas prezidents rosināja Polijas pusi rūpīgi apsvērt investīciju iespējas Latgalē, kur vēsturiski dzīvojuši poļi- Latvijas poļu minoritātes lielākā daļa. A. Bērziņš uzsvēra, ka Latvijas pierobeža ar NVS valstīm  ir ļoti nozīmīgs reģions, jo tā ir ES robeža un tai ir lielas attīstības perspektīvas.

Daugavpils Domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova piedalījās oficiālajos pasākumos Krakovā, kur notika biznesa forums- notika virkne tikšanos ar ūzņēmejiem, Tirdzniecības kameras pārstāvjiem, pilsētas administrāciju. Kulakovas kundze kopā ar prezidentu A. Bērziņu piedalījās Latvijas goda konsulāta atklāšanā Krakovā.

Žanna Kulakova ļoti augstu vērtē Latvijas prezidenta Andra Bērziņa centienus atbalstīt Latgales reģionu. Arī šī vizīte ir liels atbalsts, jo deva jaunus stimulus sadarbībai ar Poliju un vizītes laikā ir panāktas konkrētas vienošanās.

Žanna Kulakova pastāstīja, ka vizītes laikā Krakovā ir panākta vienošanās par Latvijas dienu rīkošanu Krakovā. Līdz šim Latvijas dienas Krakova netika rīkotas, bijušas Igaunijas, Lietuvas dienas. Polijas puse gaida sadarbības piedāvājumus no Daugavpils. Jau 21. februārī Domes priekšsēdētāja Ž. Kulakova tiksies ar Poļu biedrības pārstāvjiem, lai apspriestu sadarbības iespējas un piedāvājumus Polijai.

Vēl viena vienošanās – iespēja Daugavpils sociālajiem darbiniekiem doties apmaksātā darba praksē Krakovā.

Žanna Kulakova vizītes laikā Polijā vairakkārt izteica vēlmi sadarboties. Viņa uzsvēra, ka Daugavpils ir atvērta sadarbībai visdažādākajās jomās.

Žanna Kulakova uz Poliju aizveda plašu informatīvo materiālu klāstu par Daugavpili un mūsu pilsētas piedāvātajām iespējām.

 

Informāciju sagatavoja Domes preses sekretāre Līga Korsaka.

 




Atpakaļ