Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

13-06-2018

Ir pieejams pašvaldības līdzfinansējums sakrālā mantojuma saglabāšanai (VIDEO)


Daugavpils pilsētas Dome ir piešķīrusi līdzfinansējumu sakrālā mantojuma saglabāšanai pilsētas sešām reliģiskajām organizācijām. Šīs programmas realizēšana ļaus saglabāt iepriekšējo gadsimtu sakrālo mantojumu to autentiskajā veidolā. Pretendēt uz šo līdzfinansējumu, kura maksimālā summa ir 5000 eiro, var ēka, kura ir valsts un vietējās nozīmes aizsargājams kultūras piemineklis.


Šo sešu reliģisko organizāciju vidū ir Daugavpils Svētā Pētera ķēdēs Romas katoļu draudze. Baltā baznīca pašā pilsētas centrā uzcelta 19. gadsimta vidū. Šogad tiek svinēta dievnama iesvētīšanas 170 gadu jubileja. Vizuāli tā līdzinās Svētā Pētera Bazilikai Vatikānā. Visi ir ievērojuši, ka drūp kolonāžu apmetums, piešķirtais līdzfinansējums tiks izmantots, lai veiktu remontdarbus to atjaunošanai.
Daugavpils Vissvētākās Jaunavas Marijas bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu baznīca pilsētas panorāmā ir jau no 1905. gada. Tā ir veidota neobaroka formās. Dievnamam trūkst mūsdienīgas akustiskās sistēmas. Bet visiem zināms, ka šeit notiek koncerti un šī sistēma ir ļoti nepieciešama.
Grīvas Romas katoļu baznīca tika celta 19. gadsimta beigās. Sarkano kieģeļu trīsjomu celtne. Vienīgais dievnams Latvijā, kurā atrodamas Varšavas Sv. Lukasa darbnīcā darinātās logu vitrāžas. Draudze ir pieteikusi Domes līdzfinansējumu jaunu apkures katlu uzstādīšanai.
Svēto mocekļu Borisa un Gleba katedrāle nu jau 113 gadus pulcē savus draudzes locekļus, sargā un rūpējas par viņu dvēseļu un sirds mieru.
Tas ir viens no krāšņākajiem Latvijas pareizticīgo dievnamiem, kura ārējo veidolu izrotā krāšņie torņu kupoli. Virs ieejas ir zvanu tornis. Līdzfinansējums tiks izmantots šī torņa un fasādes remontdarbiem nepieciešamo materiālu iegādei.
Grīvas Sv. Nikolaja pareizticīgo baznīca iesvētīta 1924. gadā. Dievnamam raksturīgi kokgriezumi. Baznīcai ir nepieciešams kupolu un pamatu remonts.
Tagadējā Daugavpils sinagogai – Kadiša lūgšanu namam ir 168 gadi. Tās fasādes ir vērstas pret Lāčplēša un Cietokšņa ielu. 2005. gadā veikta celtnes renovācija, tai līdzekļus piešķīra arī mākslinieka Marka Rotko bērni, kas dzīvo ASV. Piešķirtais līdzfinansējums ļaus mūrēt apkures krāsnis, jo autentiskās krāsnis ir izjauktas.
Tā kā līdzfinansējums vēl ir pieejams, reliģiskās organizācijas, kuras nebija pieteikušās līdz 1. maijam, var to izdarīt līdz šī gada 30. jūnijam.
Pretendentiem ir jāaizpilda pieteikums, kas ir pieejams Domes mājas lapā www.daugavpils.lv  
Vairāk  informācijas var saņemt pie Pieteikumu vērtēšanas komisijas priekšsēdētājas Intas Ruskules, tālr. 65404341
Sižetu sagatavoja Daugavpils pilsētas Domes sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļas speciālisti.




Atpakaļ