Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

30-05-2018

Priecājies par sauli ar apdomu, bet atceries laicīgi paslēpies ēnā...


Priecājies par sauli ar apdomu, bet atceries laicīgi paslēpies ēnā...

 

Āda ir lielākais cilvēka orgāns. Tā regulē mūsu ķermeņa temperatūru, pasargā no izžūšanas, mehāniskiem bojājumiem, mikroorganismiem, aizsargā no saules ultravioletajiem stariem, kā arī piedalās D vitamīna veidošanā.

Mūs priecē saulainās un pat svelmainās dienas.  Saules aktivitāte ir kļuvusi lielāka, jo ozona slānis ar katru gadu kļūst plānāks, tāpēc tiekam pakļauti lielākai saules negatīvajai iedarbībai. UV starojums palielina brīvo radikāļu veidošanos ādā un izraisa neatgriezeniskus epidermas un dermas bojājumus. Pārmērīgas sauļošanās rezultātā var rasties pilnīga dermas dehidratācija (atūdeņošanās vai izžūšana), tāpēc sauļošanās laikā svarīgi dzert daudz ūdens. Pretējā gadījumā āda var kļūt plāna un līdz ar to vieglāk ievainojama, vairs nespējot pretoties ārējo faktoru iedarbībai.

Mūsdienās aizsardzība pret UVB starojumu ir sasniegusi augstu pakāpi, it īpaši produktos ar aizsargfaktoru 50+. Turklāt bērniem vajadzētu lietot tieši viņiem piemērotus saules aizsarglīdzekļus, jo bērnu āda ir daudz plānāka un pieaugušo aizsarglīdzekļi šādai ādai nav piemēroti. Saules aizsarglīdzekļus nekad nav par vēlu sākt lietot, pat ja āda, īpaši seja, cietusi no saules, piemēram, strādājot uz lauka. Lietojot aizsargkrēmus, vienīgi rūpīgi jāizlasa instrukcija, vai tas ir ūdensizturīgs, cik bieži un kad tas jāatjauno. Parasti tos uzklāj vienu stundu pirms iziešanas saulē. Šos līdzekļus vēlams lietot arī tad, ja atrodas zem saulessarga, jo tas nepasargā no UV starojuma.

Domājot par sejas un ķermeņa izskatu kopumā, seju no pārsauļošanas vēlams paslēpt zem cepures ar platām malām. Pēc mediķu novērojumiem, visbiežāk apdeg ausis. Tām pat mēdz būt smagāki - otrās pakāpes apdegumi. Nevajadzētu aizmirst rūpēties arī par lūpām, kas ir ļoti jutīgas pret saules apdegumiem. Lieto lūpu zīmuli ar aizsargfiltru! Saule visvairāk ietekmē degunu, pieri, vaiga kaulus, zodu un ādu ap acīm. Svarīgi arī pasargāt acis, nēsājot augsta UV aizsargfaktora saulesbrilles, savukārt matus no saules kaitīgās ietekmes var pasargāt ne tikai cepure, bet arī speciāli matu kopšanas līdzekļi, kuru sastāvā ir SPF (no angļu valodas SPF - sun protection factor - saules aizsargfaktors).

Izvēlieties gadalaikam atbilstošu kosmētiku. Karstākam laikam piemēroti ir kosmētiskie līdzekļi ar mitrinošu iedarbību, ko nodrošina sastāvā esošie avokado un džodžobas ekstrakti, kolagēns, keramīni, retinols. Pēc sauļošanās   ķermeni palutiniet ar losjonu vai pieniņu, kas satur ādu nomierinošas (kumelīšu ekstrakts, azulēns, bisebalols, ehinācija) un mīkstinošas (kakao, sviesta mandeļu eļļa) vielas.

Noteikti vērts ieklausīties sinoptiķu brīdinājumos par ultravioletā starojuma intensitāti atsevišķās diennakts stundās. Globālais ultravioletās radiācijas indekss (UVI), ko nosaka robežās no 0 līdz 11+, raksturo Saules ultravioletās radiācijas līmeni uz Zemes virsmas. Jo lielāks šis indekss, jo vairāk tas ietekmē ādu un acis.

Vēlot Jums jauku un piedzīvojumiem bagātu vasaru,

Daugavpils pilsētas domes

projekta koordinatore Līvija Drozde

 

Raksts sagatavots izmantojot SPKC materiālus




Atpakaļ