Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

09-03-2018

Daugavpils Lieldienu mākslas akcijā šogad piedalīsies reģiona Mākslas un Mūzikas skolas


Jau vairākus gadus PIKC “Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola “Saules skola”” kopā ar Daugavpils pilsētas domi organizēja  akciju “Krāšņākā Lieldienu ola”. Akcijā ir piedalījušies gan Saules skolas audzēkņi, gan Daugavpils vispārizglītojošo skolu komandas. Akcijas rezultātā tapušie mākslas objekti – lielas apgleznotas Lieldienu olas – tika izstādīti pilsētvidē un kļuva par galveno svētku rotājumu, kas priecēja pilsētas iedzīvotājus un viesus.   

Šogad Saules skola kā Latgales reģiona mākslas un dizaina profesionālās ievirzes izglītības metodiskais centrs aicinājis atsaukties reģiona mākslas un mūzikas skolas, lai kopīgiem spēkiem veidotu Lieldienu olu galeriju Daugavpils centrā. Dalībai akcijā ir pieteikušās 15 mākslas skolu komandas gan no Latgales, gan arī no viesi Lietuvas – Zarasu mākslas un mūzikas skola. 

Sadarbībā ar Daugavpils Universitāti 13. martā Daugavpilī  notiks seminārs “Dekoratīvu objektu izveide un izvietošana pilsētvidē”.  Iesākumā mākslas un mūzikas skolu komandas pulcēsies Saules skolā, kur skolas pedagogi Digna Gordijenko un Dace Abricka stāstīs par pieredzi, veidojot mākslas akcijas un vides objektus pilsētas ārtelpā, bet pēc tam pasākuma dalībnieki dosies  uz Daugavpils Universitātes Dabaszinātņu korpusu, kur katra komanda pēc pašu veidotas skices apgleznos savu Lieldienu olu.

Gatavojot skices, skolas tika aicinātas domāt par OLU ne tikai kā tradicionālu Lieldienu rotājumu, bet plašāk -  kā absolūtu sākuma simbolu, kā hronoloģiskā sākuma punktu. Gadsimtiem ilgi ola simbolizēja jaunās dzīvības sākumu, gaismas uzvaru pār tumsu un ziemu. Kopš laiku sākuma ola kā pilnības un veseluma simbols rosināja cilvēkus jūsmot, iztēloties un radīt mākslu. Akcijas dalībnieki tika aicināti  iedvesmu smelties mākslas vēsturē, apkopot iepriekšējo paaudžu pieredzi, iejusties seno vai mūsdienu mākslinieku lomā, un ar jaunu sparu veidot paši savu mākslas darbu, šim pilnības simbolam piešķirt jaunas vizuālas kvalitātes.

Jau nākamajā dienā – 14. martā Mākslas un Mūzikas skolu radītās Lieldienu olas tiks izstādītas Daugavpils centrā – Mihoelsa ielas posmā no Rīgas ielas līdz Sakņu ielai (blakus Skulptūru dārzam), kur visu svētku laiku priecēs daugavpiliešus un pilsētas viesus.




Atpakaļ