Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

27-02-2018

Projektētāja dēļ kavējas Valsts ģimnāzijas renovācija (VIDEO)


Projektēšana ir būvniecības procesa pamats. Tieši no projektētāja ir atkarīgs tas, cik ātri, funkcionāli un tehnoloģiski tiks uzbūvēta vai izremontēta ēka. Projektēšanas laikā pieļautās kļūdas un trūkumi parasti aizkavē būvniecību. Piemērs tālu nav jāmeklē – Valsts ģimnāzijas renovācijas darbi ir tam skaudrs apliecinājums.

Šobrīd ir paveikti tikai 10 % no būvdarbiem. Visi būvniecības procesa dalībnieki norāda, ka tik lēnas darbu norises vaina gulstas uz projektētāju no Rīgas, uz viņa attieksmi pret saviem pienākumiem.

Jau projektēšanas stadijā tika atklāts, ka nesošo konstrukciju balstos ir plaisas. Ģimnāzijas sporta kompleksa ekspluatācija bija pārtraukta, un projektētājiem tika uzdots apsekot plaisas un sniegt problēmas risinājumu. Risinājums tika piedāvāts, tomēr izrādījās, ka tas nav praktiski īstenojams.

Citiem vārdiem sakot, ja projektētājs būtu atbildīgi izturējies pret saviem pienākumiem un rūpīgi apsekojis balsta mezglu, problēmas nebūtu radušās. Līdzīga attieksme ir saskatāma arī citās detaļās, kas, salīdzinājumā ar nesošajām konstrukcijām, šķietami, ir sīkumi. Saskaņā ar visiem standartiem durvju ailām ir jāatbilst vides pieejamības prasībām invalīdiem. Diemžēl projektētājs nav ņēmis vērā šīs prasības.

Pilsētas mērs Rihards Eigims ir personīgi pārņēmis savā kontrolē situāciju šajā un citos būvniecības objektos. Uz operatīvo sanāksmi tika uzaicināti visi būvniecības procesa dalībnieki. Uzaicināto vidū bija arī projektētājs no Rīgas Māris Lūsis, kurš uzskatāmi parādīja savu attieksmi pret Daugavpili: sanāksmes dalībniekiem viņu nācās gaidīt 20 minūtes. Sanāksmes gaitā izdevās rast kompromisu, un ir cerība, ka Valsts ģimnāzijas renovācijas process paātrināsies. Var daudz runāt par kvalificētu projektētāju, inženieru un celtnieku trūkumu Latvijā, tomēr trūkst arī atbildīgas attieksmes pret savu darbu. Īpaši tad, ja tas skar sabiedriski nozīmīgu ēku renovāciju, kurās mācīsies mūsu bērni. Vai varbūt daži rīdzinieki domā, ka Daugavpilī darbus var veikt pa roku galam?




Atpakaļ