Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

21-02-2018

Daugavpils muzejā atklās izstādi ,,Tautiskais mantojums” (VIDEO)


22.februārī plkst.14.00 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tiek atklāta izstāde ,,Tautiskais mantojums”, kura veltīta Latvijas valsts simtgadei un muzeja 80 gadu jubilejai.Izstādē būs skatāmas 120 lelles latviešu tautas tērpos. Būs apskatāmi Latvijas novadu – Vidzemes, Latgales, Zemgales, Augšzemes un Kurzemes tautas tērpi ļoti oriģinālā miniatūrā veidolā. Šīs unikālās kolekcijas autore ir trimdā ASV dzīvojusī latviete Austra Linde (1918-1995).


Tautastērpu vēsturiskā kolekcija tapusi 20. gadsimta beigās. Pateicoties mākslinieces meitai Astrai Pavlovskai, šī kolekcija pārceļoja uz Latviju. Rokdarbi bija Austras Lindes mūža vaļasprieks, kas, dzīvojot tālu no Dzimtenes, palīdzēja viņai saglabāt saikni ar Latviju un remdēja ilgas pēc tēvzemes.
Katrs no izstādē skatāmajiem tērpiem ir autentisks, neatkārtojams. Tie galvenokārt ir darināti pēc grāmatas "Novadu tērpi", kuru 1939. gadā izdeva Latvijas Lauksaimniecības kamera . Izstādes centrālajā ekspozīcijā būs skatāmi Zilo ezeru zemes – Latgales daudzveidīgie tautas tērpi.
Austra Linde visu ir darinājusi savām rokām, no brunču audumiem līdz vainadziņu pērlīšu izšuvumiem. Zīmīgi, ka Latvijas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa vizītes laikā Baltajā namā Hilarijai Klintonei tika uzdāvināta Lielvārdes lelle no šīs kolekcijas.
Uz Daugavpili kolekcija tika atvesta no Alūksnes muzeja. Alūksnes Ziemeru pagasts ir mākslinieces Austras Lindes dzimtā vieta, tātad, kolekcijas nonākšana šajā pilsētā ir sava veida atgriešanās dzimtenē no tālās Amerikas. Katras tautas vērtība ir tās vēsture un tautas tērps kā šīs vērtības apliecinājums.
Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā izstāde būs skatāma līdz 18.aprīlim.
Domes sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa




Atpakaļ