Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

21-02-2018

Piesaistīt jaunos stomatologus palīdzēs Domes stipendijas (VIDEO)


Daugavpils zobārstniecības poliklīnika ir viena no lielākajām Latgalē jauno ārstu sagatavošanas bāzēm. Pēc trešā un ceturtā kursa beigšanas studenti brauc uz šejieni praksē. Poliklīnika viņus nodrošina ar jaunāko aprīkojumu un materiāliem, kā arī ar augsti kvalificētiem un pieredzes bagātajiem skolotājiem. Pēc nākamo stomatologu vārdiem, šeit praktizēties viņiem patīk, jo Daugavpils bāze nodrošina visu stomatoloģisko pakalpojumu spektru: sākot no vienkāršas ārstēšanas un beidzot ar sarežģītām ķirurģiskajām manipulācijām. Bet jaunie ārsti nesteidzas braukt uz Daugavpili strādāt – runā par zemajām algām, kuru iemesls ir zema vietējo iedzīvotāju maksātspēja. Darba, protams, šeit pietiekoši un vietējie zobārsti bez darba nesēž. Trūkst speciālistu, īpaši bērnu stomatologu. Un tas ir saprotams: ārstēt pieaugušos ir vieglāk un izdevīgāk.

Bērnu stomatoloģijā paliek tikai sava darba fanātiķi, un tādu ir maz. Daugavpils zobārstniecības poliklīnikā tie ir 4. Pilsētā ir vēl viena privātprakse, kurai ir līgums ar valsti par pakalpojumu sniegšanu bērniem. Tāpēc var izskaidrot lielās rindas pie speciālistiem. Poliklīnikas administrācija risina jautājumu par stomatoloģiskās palīdzības pieejamību bērniem, izmantojot vecos paņēmienus: skolēnu dispanserizācija kaut kādā mērā palīdz daudziem saglabāt veselus zobus.
Tomēr arī šeit ir problēma: daudzi bērni un viņu vecāki atsakās no šāda pakalpojuma, kaut arī tā ir reāla iespēja pārbaudīt mutes dobuma stāvokli un izārstēt bojātos zobus. Ar šodienas iespējām poliklīnika spēj reizi trijos – četros gados nodrošināt plānoto sanāciju visās pilsētas skolās. Kā rāda pieredze, tas ir nepietiekoši, bet kaut vai tādā veidā var izlīdzēties, lai saglabātu zobus. Kadru trūkums nebremzē poliklīnikas attīstību. Pirms dažiem gadiem šeit tika ierīkots kabinets ar atsevišķu ieeju invalīdiem ratiņkrēslos. Pagājušajā gadā šeit tika pieņemti 483 tādi pacienti. Poliklīnika vienīgā visā Latvijā sniedz stomatoloģisko palīdzību mājās.
Bez tam, poliklīnika strādā katru dienu bez brīvdienām. Svētdienās un svētku dienās šeit pieejami dežūrārsta pakalpojumi. Šie pakalpojumi ir ļoti noderīgi ne tikai pilsētniekiem, bet tos izmanto visas Latgales iedzīvotāji. Medicīnas kadru piesaistīšanas jautājumu palīdz risināt arī Daugavpils pilsētas dome, kura nodrošina 4. un 5. kursa studentiem, kuri apgūst zobārstniecības programmu, stipendijas 350 eiro apmērā mēnesī ar nosacījumu, ka viņi pēc diploma iegūšanas 5 gadus strādās mūsu poliklīnikā. Pašvaldības ārstniecības iestādes administrācija ir pateicīga Daugavpils Domes deputātiem par tādu iespēju un cer, ka šis solis palīdzēs piesaistīt jaunos speciālistus darbam mūsu pilsētā.
Domes sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa




Atpakaļ