Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

25-01-2018

Pašvaldības pret kailcirti meža aizsargjoslā ap Daugavpili


2018.gada 18. janvārī Daugavpils pilsētas domes Pilsētas saimniecības komitejas sēdē AS  ”Latvijas valsts meži”  Dienvidlatgales reģiona Meža apsaimniekošanas plānošanas vadītāja Daiga Ancāne prezentēja “Akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” rekreācijas meža “Daugavpils” apsaimniekošanas plānu 2018.-2022.gadam”. Tā ir teritorija, kura Daugavpils pilsētas teritorijas plānojumā ir noteikta kā meža aizsargjoslas teritorija ap Daugavpils pilsētu, kurā pamatojoties uz  Ministru kabineta 2003.gada 4.februāra noteikumu Nr.63 “Meža aizsargjoslu ap pilsētām noteikšanas metodika” 8.1. apakšpunktu nav pieļaujama kailcirte. Apsaimniekošanas plāna Funkcionālā zonējuma kartē šie meži ir sadalīti trīs zonās: aizsardzības zonā, rekreācijas zonā un  neitrālā zona. Neitrālā zonā  ir pieļaujama kailcirte -  18 ha(gadā); 89 ha(piecgadē), ievērojot sekojošus nosacījumus: pēc iespējas neregulāras formas, cirsmas platība nepārsniedz 3ha, attālums starp kailcirtes malām un/vai saglabājamiem dabiska meža struktūras elementiem - ekoloģiska koku grupām, nepārsniedz 100 m. Kopsummā galvenā cirtē piecgadē plānots izstrādāt(izcirst) 222 ha.

Pilsētas saimniecības komitejas sēdes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis vispirms pateicās AS” Latvijas valsts meži “ par prezentāciju  un par ieguldījumu mežu apsaimniekošanā, bet uzsvēra, ka ir spēkā Daugavpils pilsētas teritorijas plāns ar noteikto meža aizsargjoslas teritoriju ap Daugavpils pilsētu un līdz ar to nevar atbalstīt izstrādāto apsaimniekošanas plānu, kas paredz kailcirti aizsargjoslā un lūdz Daugavpils pilsētas domes vadību nepieļaut kailcirtes pilsētas aizsargjoslā. Visi komitejas locekļi vienbalsīgi atbalstīja  šo priekšlikumu.

Tā rezultātā 22.01.2018., kas bija pēdējā diena priekšlikumu un atsauksmju iesniegšanai, Daugavpils pilsēta dome sniedza priekšlikumus “Akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” rekreācijas meža “Daugavpils” apsaimniekošanas plānu 2018.-2022.gadam”  - nepieļaut kailcirti šajā teritorijā un pilnveidot to ņemot vērā Eiropas Savienības Kohēzijas fonda projektu "Dabas skaitīšana", kas notiek Latvijā laika  posmā no 2017. līdz 2019 gadam.  Projekta ietvaros pēc vienotas metodikas notiek ES nozīmes biotopu apsekošana un to kvalitātes apzināšana, kas apsaimniekošanas plāna teritorijā plānota 2018. gadā.

Tā kā Daugavpils pilsēta strādā pie jaunā Daugavpils teritorijas plānojuma izstrādes 2019-2031. gadam, tad pašvaldība aicina Daugavpils novadu nestāvēt malā un, ņemot vērā iedzīvotāju viedokli un ekspertu viedokli, rīkot sabiedrisko apspriešanu par kopējo interešu teritoriju, pamatojoties uz Latvijas Republikas satversmes 115.pantu, kur noteikts, ka Valsts aizsargā ikviena tiesības dzīvot labvēlīgā vidē, sniedzot ziņas par vides stāvokli un rūpējoties par tās saglabāšanu un uzlabošanu.

Ar akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” rekreācijas meža “Daugavpils” apsaimniekošanas plānu 2018.-2022.gadam” var iepazīties LVM mājas lapā www.lvm.lv sadaļā “Mežu apsaimniekošanas plāni” http://www.lvm.lv/sabiedribai/meza-apsaimniekosana/parskati/mezu-apsaimniekosanas-plani/2223-dienvidlatgales-mezsaimniecibas-meza-apsaimniekosanas-plani .

Ziņu sagatavoja: Inta Ruskule, Daugavpils pilsētas domes Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta Pilsētplānošanas nodaļas vadītāja, Daugavpils pilsētas teritorijas plānojuma izstrādes vadītāja.




Atpakaļ