Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

23-12-2011

Latgales iedzīvotājus ES struktūrfondu programmās visvairāk interesē nelauksaimnieciskā uzņēmējdarbība.


                       

Latgales iedzīvotājus ES struktūrfondu programmās līdz šim visvairāk ir interesējusi nelauksaimnieciskā uzņēmējdarbība, naudas pie­saistes iespējas izglītībai, kā arī atbalsta saņemšana nevalstis­kajām organizācijām, informēja Latgales plānošanas reģiona ES struktūrfondu informācijas centra (Latgales RSIC) speciālists Oskars Zuģickis.

Laika posmā no 2008. līdz 2011.gadam vis­aktīvākie jautātāji un seminā­ru apmeklētāji bijuši uzņēmēji un arī lauksaimnieki, kuriem atbalsts bijis pieejams daudzās ES programmās. Patla­ban aktīvas ir pašvaldības, sarosījušās arī nevalstiskās organizācijas. Īpaša aktivitāte vērojama Preiļu, Līvānu, Rēzeknes, un Dagdas novados, kā arī Daugavpilī un Rēzeknē, kur pašvaldības visbiežāk aicinājušas sniegt aktualizēto informāciju saviem iedzīvotājiem.

 

Latgales RSIC mērķauditoriju, īpaši uzņēmējus, priecē iespēja visu vajadzīgo informāciju saņemt vienuviet, centra darbinieku do­šanās pie cilvēkiem uz attāliem nostūriem, iespēja saņemt ikne­dēļas jaunumus un pieredzē­jušo darbinieku profesionālo palīdzību. Šādi tiek iegūta arī atgriezeniskā saite, iepazīti reģiona potenciālie projektu iesniedzēji, apzinātas nepilnības likumdošanā, kas kavē ES fondu apguvi, par ko tālāk tiek informētas ministrijas un aģentūras, kas administrē fondu programmas.

 

Lai paaugsti­nātu reģiona iedzīvotāju izprat­ni par projektu sagatavošanu un ieviešanu, RSIC visos Latvijas reģionos ik dienu aktualizē jaunāko informāciju, sniedz jaunāko informāciju par projektu konkursiem, dažādiem skaidrojumiem, sniedz padomus apmeklētājiem, atbild uz viņu vēstulēm, organizē informatīvos seminārus, informatīvās dienas un konfe­rences. Plaša mēroga semināros uzņēmējiem, ņemot vērā reģiona nacionālo sastāvu, ­tiek nodrošināta sinhronā tulkošana.

 

„Arī ikdienā nepieciešamības gadījumā šiem uzņēmējiem konsultācijas sniedzam krievu va­lodā. Kopš Latgales RSIC darbī­bas sākuma, tā darbinieki ir bi­juši 66 apdzīvotās vietās visu reģiona pašvaldību teritorijās. Četru gadu laikā 185 informācijas centra rīkotajos pasākumos par ES struktūrfondu aktivi­tātēm piedalījušies vairāk nekā 4100 interesentu. Daudzi cilvēki centrā pēc padoma vēršas vairākas reizes, tostarp arī pēc pirmā projekta īstenošanas. Konsultācijas pa tālruni tiek praktizētas reti, jo ar ES fondiem saistī­tā tiesiskā bāze ir komplicēta un plaša. Šā iemesla dēļ tiek pie­dāvāts cilvēkiem atnākt uz centru vai centra darbinieki dodas pie viņiem," stāsta O.Zuģickis.

 

Kā norāda Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks, centra speciālisti, rīkojot dažādus seminārus, privātās konsultācijas un informatīvās kampaņas, ievēro­jami paaugstinājuši informācijas pieejamību par struktūrfondiem reģionā, veicinājuši kvalitatīvāku projektu sagatavošanu, struktūrfondu apguves efektivitāti un sabiedrības informētību, veidojot pozitīvu attieksmi par struktūrfondu ieguldījumu Latgales plānošanas reģionā. Pateicoties arī Latgales RSIC darbībai un plānošanas reģionam kopumā, Latgalei ES Struktūrfondu finansējumu salīdzinājumā ar iepriekšējā plānošanas periodu izdevies palielināt no 9% līdz 15%.

 

Var just, ka cilvēki par ES fondiem ir kļuvuši daudz zinošāki, tādēļ, būtiski ir saglabāt un attīstīt reģionālos ES Struktūrfondu informācijas centrus, tādējādi nodrošinot līdz šim sniegto daudzveidīgo informācijas un publicitātes pasākumu klāstu nepārtrauktību un sasniegto rezultātu kvalitāti.

 

Reģionālo informācijas centru nepieciešamību apliecina arī tirgus un sociālo pētījumu aģentūras „Latvijas fakti” dati, no kuriem var secināt, ka 91,7% iedzīvotāju ir dzirdējuši, ka Latvijai ir pieejami ES fondu līdzekļi, un ar savu projektu ideju ES fondu piesaistīšanai iedzīvotāji visbiežāk dotos uz reģionālajiem ES struktūrfondu informācijas centriem.

 

Reģionālie ES struktūrfondu informācijas centri tika izveidoti 2006.gadā Finanšu ministrijas īstenotajā nacionā­lajā programmā "Reģionālo ES struktūrfondu informācijas centru izveide un darbība". Centru izveides mērķis bija un ir nodrošināt informācijas pieejamību par ES fondiem reģionos un sekmē ES fondu mērķa grupu aktīvu līdzdalību ES fondu projektu sagatavošanā un īstenošanā re­ģionos.

 

RSIC darbība tiek finansēta no Finanšu ministrijas pārziņā esošo 2007.–2013.gada plānošanas perio­da ES fondu tehniskās palīdzības naudas lī­dzekļiem un valsts budže­ta dotācijas. Tādējādi RSIC bez mak­sas nodrošina cilvēkiem visos Latvijas reģionos visplašāko in­formāciju, tostarp arī konsultā­cijas par ES fondu atbalstu.

 

Informācija par ES struktūrfondiem un citām Eiropas Kopienas programmām pieejama Latgales plānošanas reģiona ES struktūrfondu Informācijas centrā Saules ielā 15, Daugavpilī, tālr.: 6 54 23801, e-pasts: rsic@latgale.lv .

 

Latgales plānošanas reģiona ES struktūrfondu Informācijas centrs bez maksas nodrošina projektu iesniedzējus ne vien ar aktuālo informāciju par ES struktūrfondiem, bet arī sniedz konsultācijas par projektu dokumentācijas sagatavošanu.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Harijs Vucins, „13.STĀVS” SIA

e-pasts: harijs@13stavs.lv, tālr./fakss: +371 654 21243

 

 

 




Atpakaļ